måndag 15 oktober 2018

Nya svenskar får förtur till bostäder

UPPDATERAT
Det är förtur för vissa grupper i 63 procent av landets kommuner till bostäder och det vanligaste skälet till att gå före är att vara nyanländ i Sverige. Förra året gav 109 kommuner av 290 totalt förtur av det skälet att detta var en ny invånare, som kom från ett annat land. Detta beror av lagen som infördes för två år sedan av regeringen att det är omöjligt att neka ta emot nyanlända på grund av att det saknas lägenheter. 

I en del kommuner som Ekerö utanför Stockholm går i stort sett alla lediga lägenheter till nyanlända och i Värmdö där jag bor tyckte förmedlaren av en lägenhet på bostadsförmedlingen i Stockholm att det var "något skumt" när en svensk ungdom, som hade stått i kö i hela sitt vuxna liv skulle få hyra en lägenhet i Värmdö. Förmedlaren var själv utifrån kommande och hade fått en lägenhet i Värmdö och ville nu att den här lägenheten skulle gå till någon som han själv. Lägenheterna i Värmdö var tidigare en egen bostadskö, men ingår nu i Stockholms bostadsförmedling.

Det går till så att lägenheterna går till socialkontoret som i sin tur förmedlar dessa till behövande. I Värmdö finns detta system med förtur precis som i 174 andra kommuner i Sverige. Omkring 100 000 migranter som har beviljats uppehållstillstånd under senaste året har getts förtur till lägenheter och tränger därmed undan unga svenskar och de som har annan problematik än att de nyss kom till Sverige. Konsekvensen kan bli kostbar för en kommun eftersom personer som finns på behandlingshem kan kosta flera tusen om dagen. Medan en lägenhet kostar en bråkdel av detta. 
19.10.2018
Här berättar efterlämnade makan till TV-kändisen Johan Viktor, som avled i cancer, hur svårt det är att få en vanlig hyresrätt i Ekerö till sig och den gemensamme 8-årige sonen. De hade inte råd att bo kvar i huset de hyrde och en vän till Johan har förbarmat sig över dem och de bor nu hos honom. Charlotta Viktor känner sig sviken av kommunen och nu har också Johan Viktors dotter gått ut på facebook och vädjar om hjälp till familjen. Hon har fått mycket gensvar. Tänk att det aldrig blir bättre i Sverige! Själv hade jag en förutseende sambo, som när han dog i cancer hade en livförsäkring och jag kunde bo kvar i vårt hus. Vårt välfärdssamhälle ramlar dock ihop. Inget har blivit bättre sedan andra världskriget då mina föräldrar bodde i andra hand med mig i ett par år innan de fick en hyreslägenhet för att de fick ett barn till och mamma var sjuk i astma.

Här skrev jag tidigare om de enorma klasskillnader som skapas. 
Lägenheter i Värmdö ska gå till nyanlända.
De öronmärks precis som
 i de flesta andra kommuner
i Sverige

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar