måndag 8 oktober 2018

Två flickor gripna för mordbrand

UPPDATERAT
Två omyndiga flickor i tonåren är gripna för grov mordbrand mot Gottsundaskolan i Uppsala. Brandkåren har kämpat för att rädda kyrkan av trä i närheten och risken är att skolan brinner ned totalt. Detta är en skola med 400 elever i ett område som är byggt på 60-70-talen. Ungefär hälften av de som bor i samhället har utländsk bakgrund. Det är svårbegripligt varför någon vill bränna ned skolan. Den tanken slog aldrig mig när jag växte upp. Det skulle ha varit som att försöka sätta eld på huset där jag bodde. Helt vansinnigt! Men många elever mår väl dåligt numera. 

Området är klassat av polisen som ett särskilt utsatt område. Det betyder att polisen har svårt att fullfölja sina uppdrag, att det finns parallella samhällsstrukturer, att invånarna är obenägna att deltaga i rättsprocessen och att det förekommer våldsbejakande religiös extremism. "Det är bedrövligt. Just att det händer här i Gottsunda, där integrationen är så viktig", sade läraren Björn Kinnlund denna morgon. Kommunen samlar nu alla resurser till ett krismöte. 

9.10.2018
På Snapchat har de båda flickorna lagt ut en film. Den har laddats ned av Rikspolisstyrelsen. Uppenbarligen har de båda unga damerna inte integrerats tillräckligt i vårt land. Skrämmande! Deras föräldrar kommer att få betala dyrt för detta tonårsdåd. De själva kan ju inte stå till svars utan blir bara överlämnade till socialtjänsten. 
10:00
SVT jobbar hårt för att hålla bilden av muslimer över vattenytan. Och det är naturligtvis rätt. De kämpar för att få oss att tycka synd om dessa stackars muslimska barn, som nu inte har någon skola. Och det är en alldeles rimlig vinkel. För att inte fler av oss infödda ska få en märklig bild av invandrarna. Journalister förr i tiden var del av totalförsvaret. Är så nu också. Landet behöver hållas samman.
10:57
En av de gripna flickorna har lagt ut detta: ”Roligt roligt hemkörd av horpolisen o 400 lax i skadestånd”. Redan natten mot söndagen ska flickan ha lagt ut en bild där hon hade brutit sig in i skolan och lagt sig i en soffa i korridoren. Ett dygn senare bröt hon och den andra flickan sig in igen. I personalrummet hittade de tändvätska som de hällde ut och tände på. Halvvägs till busshållplatsen stoppades de av polis. Klockan 04.48 skrev flickan på Snapchat att hon hade skjutsats hem och nu hotades av skadestånd på 400 000 kronor. Hon tycker också så synd om sig själv och kompisen för deras liv är över.  
13:43
Flickorna var inte elever på denna skola utan de tände på av någon anledning i just denna skola. Skolbränderna är det "normala" sedan slutet på 90-talet och har nu åter nått nivåer som fanns för tio år sedan. Fruktansvärt! Flickorna är födda 2004 och 2005. Den ena kommer inte från Uppsala utan bor på ett HVB-hem. Den ena flickan omhändertogs av polis tidigare på natten för hon bar kniv. Hon överlämnades till de sociala myndigheterna. Men inget omhändertagande finns uppenbarligen utan hon är fri att tända på skolan senare på natten. Horribelt!
11.10.2018
Jo det var så att flickan berättar att de bara skulle tända på en soffa för att värma sig. Det var ju kallt ute. Hur inihelvete dum tror hon att vi är? Det vet minsta barn att det inte går att "bara" tända på en soffa för att värma sig. Då brinner hela huset ned. Det var inte flickan som blev omhändertagen av polisen på grund av kniv, som var med och tände på. Det hade jag missuppfattat. Det var en tredje galning som tog sig in i skolan och var med och brände ned den. I fortsättningen ska skolorna kanske byggas av tegelsten? En sådan skola gick jag själv i på 50-talet med stentrappor inomhus och stenväggar överallt. Inga gardiner eller andra utsmyckningar som kan brinna behövs och skolbänkarna ska vara av sten de också. Plus stenstolar att sitta på. Och säkerhetsdörrar. Det skulle hindra en del pyromaner. 
Delar av Gottsundaskolan är redan totalförstörda.
Rektorn har meddelat att undervisningen
 är inställd i dag.
Faksimil från Google. 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar