onsdag 10 oktober 2018

Bluffakturor för vägsalt

Kommunerna har slösat bort sina skattepengar på "issmältningsmedel" som till 96 procent bestod av vägsalt. Det är en skandal förstås. Det är företaget Universal Solutions i Stockholm som har utnyttjat kommunernas rädsla för att en enda människa ska dö av halkan under vintern. Uppdrag Granskning har avslöjat bluffen där kommunerna betalade 165 kronor per kilo för detta vägsalt när det egentligen borde ha kostat någon krona per kilo. Och också Royal Chemistral Industries har varit inblandad i dessa bluffar. Dessa företag finns här på varningslista. 

Konkursen för företaget Universal Solutions inleddes för drygt ett år sedan. Styrelsen består av gamla gardet - medelåldern är 69 år - och en par av dem heter Gold och bor utomlands. Jo det var väl så att de gick in för att tjäna så mycket pengar som möjligt på kommunernas rädsla. Egoism skyr inga medel. Kostnaden för allt vägsalt skulle ha varit 100 000 kronor, men då hade ju inte paret Gold kunna berika sig. Nu betalades kring 15 miljoner för detta vanliga salt.

Företrädarna för företaget Universal Solutions har inte velat ge några kommentarer. Nej det går ju inte att säga att de insåg att de kunde tjäna pengar på rädsla. Stackars det offentliga Sverige! Våra pengar kunde ha använts bättre. Också Sjöfartsverket gick på denna bluff. Det hade varit billigare att köpa gourmetsalt på Konsum eller Ica. Uppdrag Granskning reser runt för att se hur varsamma kommunerna är med våra skattemedel. 

Kils kommun betalade 1,4 miljoner för varor från Universal Solutions, som de kunde ha köpt någon annanstans mycket billigare. Det finns således varningslistor att kolla på nätet så att kommuner inte behöver råka ut för sådant här. Uppdrag Granskning hittar 7 000 fakturor, som har betalats av kommuner till uppenbart oseriösa företag. Hela 281 kommuner har betalat för blufffakturor. Det finns 290 kommuner. Göteborg är värst och har betalt 3,3 miljoner för falska bluffakturor. Våtservetter, sopsäckar och lysrör har betalats med överpriser till företag som bluffar.

Tjänstemännen som beställde i kommunerna fick presentkort och när de inte ville betala bluffakturorna hotades de. För de hade ju tagit emot gåvor, kanske skulle företaget gå till chefen? Så sade försäljarna. En utpressningstaktik, som antagligen fungerade eftersom kommuner har betalt under minst fyra år eller längre. Presentkort och gåvor har skickats ut sista året företagen fanns värda en miljon kronor. 

Programmet sänds i kväll klockan 20 i SVT1 eller kan ses här.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar