lördag 13 oktober 2018

Alliansen kan inte regera

UPPDATERAT
Ulf Kristersson (m) har misslyckats att bilda en regering med Alliansen. I bakgrunden finns sd som är omöjliga att regera med eller ens ta stöd från. Sverigedemokraterna är fortfarande elefanten i rummet som ingen vill ta i eller ha beröring med. Nu är det dags för Stefan Löfven (s) och vi får i så fall ett DÖ nummer två, vilket jag trodde redan när valet var över. Eftersom liberalerna och centern skulle rösta nej till en borgerlig regering är det väl bättre att de blir socialister? Då får Stefan Löfven en stark mittenregering. Och då finns de flesta partierna med som stöd. Det blir i så fall fyra partier som regerar eftersom vänstern inte får vara med. Antagligen. Men ett passivt stöd från dem kan godtas. Det borde räcka för fyra år till. Istället för nyval. Ulf Kristersson kastar in handduken redan i morgon och väntar inte till tisdag utan talar med talmannen i morgon söndag. Så sedan är det fritt fram för Stefan Löfven. 
14.10.2018
Jo alldeles rätt som Johan Hakelius konstaterar här att centern och liberalerna gillar inte att tillhöra den vinnande sidan, men att gå över till socialdemokraterna är ett slags självmord, för där kommer de att försvinna. "Det är det som gör Centerns och Liberalernas position så hopplös. De tillhör en majoritet de inte vill vara med i. Problemet för dem är inte att de förlorat, som är det vanliga kriteriet på ett misslyckat val, utan att de tillhör den vinnande sidan. De vill helt enkelt inte vara vinnare om vinnarsidan innehåller fler grupper än urbana, liberala världsmedborgare med värdegrundsmärkta övertygelser." 
11:20
Nu talar de med varandra Ulf Kristersson (m) och talmannen Andreas Norlén. Klockan 12 är det utlyst en pressträff med Ulf Kristersson. 
12:02
Ulf Kristersson säger nu att det inte går att regera över blockgränsen. Ingenting tydde att socialdemokraterna skulle ändra sig ens i början av veckan. På torsdagen diskuterades ingående med de andra partierna i Alliansen och de såg också vad han sedan publicerade på facebook. Alliansen har 143 mandat och är större än vad regeringen Löfven var när den tillträdde 2014. Ingen ny DÖ är aktuell. Ulf Kristersson vill ha en regering med så mycket politik som möjligt från Alliansen. 
12:08
Han är fortsatt beredd att bli statsminister. I nuläget saknas dock förutsättningar för alla förslag till Alliansregering. 
12:43
Talmannen Andreas Norlén kommer i morgon att prata en gång till med partiledarna och fråga vem som har störst förutsättningar att bilda regering. Alla utom Kristersson är inbjudna. I morgan hoppas talmannen presentera den som ska få uppdraget att bilda regering. Gissa vem?
14:02
Vilken chock det skulle bli om Jimmie Åkesson (sd) går ut och säger att han stödjer en regering med socialdemokraterna, liberalerna och centern. Då måste dessa partier ta avstånd från sig själva och sin politik eftersom de har sagt att de aldrig kan ta emot stöd av sverigedemokraterna. Kalabalik!
15.10.2018
Jimmie Åkesson säger att partierna nu måste börja bry sig om sverigedemokraterna. Partiet är inte en sjukdom som snart går över, menar han. Han tror knappast att han kommer att släppa fram Stefan Löfven som statsminister. Han säger också att moderaternas migrationspolitik är sverigedemokraterna beredda att acceptera. 
15:01
Jodå det blir Stefan Löfven som får sondera i fjorton dagar nu. Det meddelade talmannen Andreas Norlén alldeles nyss. Han påpekade också att det inte finns någon möjlighet nu att bilda en regering utan att partierna måste ompröva sina hållningar. 
Dagens situation.
Faksimil från facebook. 
Som väntat kan inte Alliansen i nuläget bilda regering.
Faksimil från TV4. Inga kommentarer:

Skicka en kommentar