fredag 28 november 2014

Att hålla riksdagen på halster

De politiska turerna kring nästa veckas tagande av regeringens budget är många. Högt över folkets huvuden har det spekulerats länge om vad som ska hända. Hur ska sverigedemokraterna rösta? På tisdag har de lovat att lämna besked, en dag innan budgeten ska klubbas i riksdagen. Formalia har blivit det som styr landet enligt de kommentatorer som lägger sina kloka huvuden samman och säger vad som ska hända. 

I grunden är det ett splittrat folk, som har åstadkommit situationen. Folket har inte valt den regering vi nu har utan den är tillkommen som en kompromiss. Och det var denna vänsterstyrda regerings tur så att säga efter att borgarna och de konservativa hade regerat i åtta år. Ropet efter en återgång till gamla tider var starkt. Jag skrev redan i juni i år att det vore enklast att bryta upp blockpolitiken, som Stefan Löfven då också antydde, och att moderaterna och socialdemokraterna kunde regera ihop för de låg redan så nära varandra.

Men det kommer naturligtvis aldrig att hända. Det är inte politiskt möjligt att göra så, inte ens för att hålla sverigedemokraterna borta från mera reell makt. Utan nu kommer motsättningarna istället att skärpas och landet går mot en långvarigt ostadig politik även om regeringen får igenom sin budget. Det blir inte den sista krisen för den svaga vänsterregering, som nu sitter vid makten. 

Som land bestämmer vi inte riktigt längre över vad som händer inom det geografiska område, som kallas Sverige. Landet har avhänt sig en del av makten över det egna området och låtit andra länder bestämma över vad som ska hända här. De oroligheter som råder i världen sprider sig till vårt kalla och mörka land och vi ser dagligen hur detta påverkar genom alla kostnader som det medför. Men sådant ska inte diskuteras på riktigt i vår riksdag. Får vi verkligen ett besked från sverigedemokraterna på tisdag om hur de ska rösta på onsdag? Eller är det enbart ett politiskt maktspel för att hålla de andra partierna på halster? De vill säkerligen omtalas ännu mer som ett parti som bestämmer över de andra.
2.12.2014
Sverigedemokraterna tänker fälla regeringens budget i morgon och sedan får vi se vad som händer.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar