fredag 14 november 2014

Sverige kränkt av främmande makt

Under en presskonferens på förmiddagen med ett upprört tonläge bekräftade ÖB, försvarsministern och statsministern att en främmande mini-ubåt har varit inne på svenskt vatten. Det är inte acceptabelt att kränka Sveriges gränser, sade statsminister Löfven bland annat. Dock vet ingen vilken nationalitet båten hade, för att detta skulle bestämmas så skulle farkosten ha tvingats till ytan. 

En vanlig svensk tänker naturligtvis att det var en rysk u-båt. Varför skulle det vara en annan nationalitet. Ryssland har visat stor aggressivitet under hösten mot flera Östersjöstater. Och president Putin skulle säkerligen vilja ha mer kust än den enklav vid Kaliningrad som nu finns. Plus den hamn de har vid Leninggrad.

Ryssland har beställt landstigningsfartyget Mistral av Frankrike, men ännu inte fått detta. Nu kräver de att få detta fartyg före den 1 december annars väntar stora skadestånd för Frankrike. Fler fartyg är beställda, som ett helikopterbärande hangarfartyg, som redan är färdigställt och klart att leverera. Hangarfartyget är döpt till Vladivostok och ryska sjömän har tränats på det redan. Dock är det oklart om Frankrike kommer att leverera med tanke på Rysslands aggressivitet mot Ukraina och i Svarta havet mot halvön Krim. 

Nyheten om kränkningen av Sverige kommer att bli en världsnyhet och är ett steg mot en upptrappning av ett nytt kallt krig från president Putins sida.

Här skrev jag tidigare om detta. Och här.
Det här är ett bottenspår, som fotograferats efter en mini-ubåt.
Bevis för kränkning av svenskt territorium.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar