lördag 1 november 2014

Mellanösternutseende på taximördare

I Danmark misshandlades en taxichaufför svårt natten mellan torsdag och fredag av unga gärningsmän. Taxichauffören dog senare. Gärningsmännen sägs vara kring 25-30 år med kort mörkt hår och de beskrivs som att de hade "mellanösternutseende". Så står det i Ekstrabladet. Tre män anhölls under natten. De är 17, 19 och 26 år. Även i BT så beskrivs gärningsmännen på samma sätt. Också Danmarks radio beskriver gärningsmännen såsom polisen har beskrivit dem; de har mellanösternutseende.

Männen hade lurat ut taxichauffören ur taxin genom att ha med sig en cykel och visa med gester att de ville ta med den. Han gick då ut för att hjälpa dem och slogs till marken och rånades. Han dog på sjukhus. Han blev 65 år gammal. En annan taxichauför, 39 år gammal, överfölls med kniv i går fredag i Köpenhamn, men han är utom fara nu.

I Sverige får inte våra medier skriva som medierna nu gjorde i Danmark om gärningsmännen. Detta eftersom medierna har egna etiska regler. De säger att medierna inte ska framhålla "personers etniska ursprung, kön, nationalitet, yrke, politisk tillhörighet, religiös åskådning eller sexuell läggning om det saknar betydelse i sammanhanget och är missaktande". 

Dessa unga män är uppenbarligen kriminella och det har betydelse i sammanhanget, men inte något mer. Om det omtalas varifrån misstänkta brottslingar ursprungligen kommer eller vilka de är som människor mer allmänt så faller detta inom en kategori, som inte ska nämnas. Då klumpas folkgrupper ihop och beskrivs som mer kriminella. Problemet i Sverige är dock att vi inte ens i statistiken ska nämna vilka som är brottslingar och som sitter i våra fängelser. Det sprider också fördomar eftersom kunskapen är mindre.

Här beskrivs de "klienter" som sitter i våra fängelser. De flesta är män mellan 30-55 år, de flesta är svenska medborgare, hälften av dem har haft egen bostad, en minoritet hade en anställning före brottet, omkring hälften hade utbildning till gymnasienivå. Kriminalvården är förbjuden av lag att registrera etniskt ursprung.

Ett taximord uppfattas som extra allvarligt i alla länder eftersom de som arbetar så är i andra människors tjänst. Dessa förare ska inte behöva riskera livet i sitt arbete. Det finns överfallslarm och videoövervakning i taxibilar också i Danmark, men detta hjälper inte när chauffören luras att gå ur bilen. Strängare straff och inga kontanter föreslås nu som hjälp till taxichaufförerna i Danmark.


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar