lördag 15 november 2014

Ingen arvskatt i Sverige

It-gurun Bill Gates häpnar över det faktum att vi inte har någon arvskatt i Sverige. Han och andra miljardärer skänker hela tiden av sin förmögenhet till välgörande ändamål. Men i USA betalar man arvskatt. Det han inte vet är att vi hela tiden skattar för allt här i Sverige. Så görs inte i USA. 

Och när till slut någon lämnar efter sig ett hus eller aktier så beskattas detta inte när det ärvs, men väl när det säljs. Så hur många skatter tycker då Bill Gates att vi ska ha? Han har pratat med regeringen för att förmå Sverige att ställa upp på mer bistånd och välgörenhet, men den nuvarande regeringen vill ta bort avdraget för välgörenhet.

I USA betalar man arvskatt med 40 procent om förmögenheten överstiger strax över 5 miljoner dollar. I svenska kronor blir det kring 37 miljoner. I Sverige är knappast någon så rik. Bara den yttersta rikaste procenten, som ändå klarar sig från skatt. För då har man råd att planera sin skatt. Annars så betalar vi och betalar hela tiden skatt mycket mer än amerikanare gör. På våra lägre löner. Själv har jag betalat arvskatt efter min far för då 2004 fanns den också i Sverige.

Det går inte riktigt att jämföra USA och Sverige för vi har valt olika system för i stort sett allt i den ekonomiska sfären. Bill Gates har råd att donera en halv miljard dollar till välgörenhet och till kampen mot malaria i år. En ofattbar summa. Men den går att dra av i USA. Lilla Sverige kan absolut inte mäta sig med någon miljardär i USA. Så klart. Risken för fler skatter är också överhängande i Sverige eftersom vi tar emot så många nya invandrare. Våra välfärdssystem klarar inte detta i längden.
Lätt att säga svårt att göra för de flesta på planeten. 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar