lördag 29 november 2014

Göteborgskor lurade

Kvinnor i Göteborg älskar amerikanska militärer. De vill väl emigrera till USA och därför dejtar de vad de tror är militärer i Afghanistan. Naturligtvis blir de lurade. Männen ska hälsa på i Sverige säger de, men tyvärr har de inga pengar och måste då låna av sin nyfunna älskling till resan. Självklart kommer aldrig deras dejt till vårt land och pengarna går inte att spåra. 

Sara var en av dem som blev lurade förra året. Hon hade kontakt med någon som påstod sig ha bott i Jönköping som liten, men som nu var amerikansk civilingenjör i New York. Hon fick se en bild på en vacker man, som presenterade sig på ett bra sätt och han var änkling för hans fru hade dött tragiskt. Han uttryckte sig romantiskt och fick henne snabbt förälskad. Allt var gott och väl tills han var på affärresa i Nigeria där han byggde lyxhotell och en av hans underlydande skadade sig. Då behövde han pengar för hans kreditkort fungerade inte. Hon skickade ett par tusen kronor dit.

Sara blev lurad
Sedan skulle de träffas i Stockholm och han hade beställt flygbiljett och han behövde kring 13 000 kronor för att betala en BTA, basic travel allowance, för att kunna resa till Europa. Hon försökte ta ett snabbt banklån för att skicka pengarna, men fick inte något lån. Efter diverse fler kontakter så skrev mannen att han måste åka hem. När hon sökte på BTA på internet fick hon veta att detta inte finns utan är något som används för att lura naiva människor. Och att bedragarna ofta har stor otur i livet samt är änklingar.

Dr Phil har tagit upp fenomenet i sitt program. Där framträdde en kvinna, som hade blivit lurad att skicka hundratusentals dollar till en man. En del av dessa pengar hade hon stulit från anhöriga. Hon ville ha Dr Phils hjälp att bevisa att mannen var på riktigt och också att få hjälp att ta ut de sex miljoner dollar hennes älskling hade sänt till Cayman Islands. Hennes 20-årige son visste att hans mamma levde i ett djupt förnekande och inte ville inse att hon hade blivit lurad. Hon blev överbevisad i programmet. Det behövs inga stora avgifter för att få ut pengar från någon bank på Cayman Islands och mannen fanns förstås i Afrika. Kvinnan hade helt enkelt levt i en romantisk dröm.

Här har amerikanska ambassaden i London listat de bedrägerier som förekommer över internet. Tro aldrig på att du har vunnit pengar i ett lotteri du aldrig har deltagit i, inte heller att du har ärvt någon som du aldrig har hört talas om. Så finns förstås varianten att någon har ärvt pengar, men behöver hjälp att ta ut dem från sitt eget land och vill dela med sig till dig om du hjälper till. Skicka aldrig pengar till någon variant av vän eller fästman eller fästmö (män blir också lurade) som du aldrig har träffat. Inte heller till affärsvänner. Avsluta genast all kommunikation om detta händer och polisanmäl. Anmäl också saken till websajten och påtala vad som har hänt. 

Här har polisen listat vanliga försök till bedrägeri över internet. Och här är ännu en sajt från polisen över detta.

1 kommentar:

  1. En del behöver nog lägga ut lite lärpengar...

    SvaraRadera