onsdag 3 februari 2016

Skärp lagarna kring internet

Det föreslår utredaren Gudrun Antemar, som tycker att den personliga integriteten behöver skyddas betydligt bättre. Hatiska yttranden ska kunna straffas som ofredande och straffansvaret för den som tillhandahåller en elektronisk anslagstavla för sådant ska utvidgas. Det har blivit lättare att skada andras integritet på nätet genom möjligheten att vara anonym och ge uttryck för sina åsikter på nätet inför en "publik", som utredaren skriver i dag i en debattartikel i DN. Enskilda personer har svårt att få bort information som har spritts via nätet och den kan aktualiseras gång på gång under lång tid, menar utredaren Gudrun Antemar. 

Detta är en mycket välkänt fenomen för personer som jag själv, som skriver med en journalistisk bakgrund och dessutom är författare. Det är enkelt att sprida förtal över nätet och det går inte att komma åt. Jag deltog i en undersökning genom Författarförbundet, där jag är medlem, och berättade för en statlig utredning om hur detta kan gå till för inte så länge sedan. Jag föreslog då en lagskärpning.

Utredaren frågar sig när det blir ett samhällsproblem och ett hot mot demokratin att människor kränks och hotas och inte längre vågar delta i debatten och väcka opinion. Hur mycket kan samhället tåla av kränkningar och hot mellan enskilda? Personligen menar jag att den gränsen är nådd för länge sedan. Det tar bara så lång tid för vårt demokratiska samhälle att reagera. 

Gudrun Antemar föreslår sex konkreta förslag till förbättringar bland annat att straffansvar för förtal ska gälla den som utpekar någon som brottslig eller lämnar andra nedsättande uppgifter som är ägnade att skada anseendet hos den som uppgiften gäller.

"Straffansvaret för förolämpning ska gälla den som genom beskyllning, nedsättande uttalande eller förödmjukande beteende agerar mot någon annan på ett sätt som är ägnat att kränka den utsattes självkänsla eller värdighet."

Det är en mycket hård skrivning mot vad som gäller i dag. Och det innebär också att brottskadeersättning kan betalas av staten om någon har kränkts genom ett brott som innefattar ett angrepp på person, frihet eller frid. Tyvärr har redan en del av de som har utsatts för brott på internet hunnit att dö. Och inte ens i döden får de vara i fred eftersom vad som finns på internet aldrig försvinner. Då måste en advokat sättas in av de efterlevande och be sökmotorer att ta bort det som står där. Det borde vara enklare än så och det borde vara möjligt och lätt att be sökmotorer att avlägsna innehåll på sidor med förtal även medan den förtalade lever.



2 kommentarer:

  1. Jösses
    "Straffansvaret för förolämpning ska gälla den som genom beskyllning, nedsättande uttalande eller förödmjukande beteende agerar mot någon annan på ett sätt som är ägnat att kränka den utsattes självkänsla eller värdighet."

    Ett perfekt vapen för vänstern att täppa till truten på allt meningsmotstånd.
    Det skulle inte gå att säga go dag till en muslim därför att han då skulle känna sig kränkt. I motsatta läget så vet vi ju alla hur samhället reagerar. Oavsett vilka lagar som tillsätts så saknar vita svenskar "skyddsgrupp" och då gäller det inte oss.
    Varför ska jag bry mig? Kör landet längre ner i botten bara.
    Inbördeskriget är snart på gång.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Du har missuppfattat lagförslaget. Det gäller inte för några särskilda grupper i samhället utan för alla, som försöker påverka samhället i någon riktning. Det handlar således om den yttrandefrihet, som vi säger oss ha i det här landet sedan flera hundra år, den tryckfrihet som är allmän och som lätt kan missbrukas nu när det finns elektroniska anslagstavlor, som bidrar till att förtala och förfölja andra människor. Detta lagförslag behövs i hög grad tycker jag själv, som under flera år har förföljts av personer som tycker att jag ska utsättas för detta. Det gäller att ha stark självkänsla då. Det har ingen människa alltid i alla lägen genom livet. Jag har flera gånger slutat att skriva på internet för att förföljare ska tröttna, men så ska det inte behöva vara. Det ska vara möjligt för mig och andra att uttrycka våra åsikter utan att förtryckas av andra och förtalas samt förföljas för åsikterna eller mobbas till sjukdom eller död enbart för att vi är de människor vi är eller för att vi vill leva i ett fritt demokratiskt land.

      Radera