fredag 12 februari 2016

Skiten i Bergdala

I lilla Bergdala invid Hovmantorp i Småland rinner skiten ut i bäcken för reningsverket klarar inte mer än 50 personer och det finns ett hvb-hem som har 50 personer redan intagna där. Dessa hem går utanför kommunens tillstånd och växer upp som svampar ur jorden lite här och var beroende på att det är lönsamt att ta emot särskilt ensamkommande barn, som nyss kom till Sverige. 

Redan i november upptäcktes att det rann ren skit i bäcken hundra meter från familjen Tegnérs hus. Det skulle kosta 1,5 miljoner att bygga nytt reningsverk, som klarar det invånarantal som nu är kring hundra personer i området, men bara var kring 50 personer i Bergdala tidigare. Länge har det behövts ett nytt reningsverk, men kommunen kan inte komma överens med sig själv om att bygga det. Fortfarande rinner det skit utanför familjens hus nu i februari och Jessica Tegnér är orolig.

Jo vi hade det problemet tidigare med en granne, som helt enkelt släppte ut sin skit i diket utan rening. Vi hotade med kommunen och det hjälpte den gången, men det kanske är skillnad i Bergdala? För där är de på hvb-hemmet lika många som de andra invånarna i lilla Bergdala. Men det är en ömmande verksamhet så då betyder väl inte lite skit i bäcken så mycket? Å andra sidan kan man säga att Småland, som redan är förorenat av arsenik i grundvattnet efter alla glasbruk, kan behöva lite fler nya reningsverk. 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar