onsdag 10 februari 2016

Tjugoåtta SVT-journalister har tappat förtroendet

UPPDATERAT
SVT:s VD Hanna Stjärne och Maria Groop chef för den digitala utvecklingen och allmän TV har fått ta emot ett brev undertecknat av bland andra Belinda Olsson och Janne Josefsson på samhällsredaktionen i Göteborg. De 28 journalisterna är missnöjda med att TV-chefen i Göteborg Ylva M Andersson inte begriper villkoren för TV-produktion och detta har medfört en djup förtroendekris när konflikten med samhällschefen Mette Friberg inte har hanterats korrekt. En ny programchef har försökt tillsättas och Ylva M Andersson har i det sammanhanget inte varit ärlig mot medarbetarna. Mette Friberg är sjukskriven och överväger att sluta, vilket skulle skada verksamheten, menar de 28 journalisterna. 

Janne Josefsson på Uppdrag Granskning säger till Göteborgs-Posten att det är en djup förtroendekris på SVT i Göteborg. Belinda Olsson säger att krisen har utlöst ett kaos. Samhällschefen Mette Friberg har varit sjukskriven i flera veckor och det är först nu som ledningen för SVT i Göteborg har förstått vidden av situationen. Janne Josefssons uppfatttning är att samhällschefen Mette Friberg måste komma tillbaka. Men det finns ett utköpsförslag för Mette Friberg och det har fått medarbetarna att gå i taket. Uppdrag Granskning ingår i samhällsredaktionen.
14:43
För övrigt skickade jag själv ett brev till VD Hanna Stjärne i går där jag påtalade det olämpliga i att ha ett reklaminslag för alla hjärtans dag i Gomorron Sverige direkt efter att domen i mordet på Lisa Holm avhandlats. Alla hjärtans dag är ett jippo för att vi ska köpa mer. Inte något nationellt firande och ska de nu ha reklam för mors dag och fars dag också? Detta frågade jag. Till saken hör att den som fanns närmast mitt hjärta är död, precis som att mina barns far är död. Vi borde slippa smygreklam i SVT på morgonen direkt efter allvarliga samtal om mord på ett barn. 
12.2.2016
Lösningen på konflikten blir att båda cheferna får lämna sina poster. Kvinnorna har uppenbarligen inte kunnat komma överens så både Ylva M Andersson som är TV-chef i Göteborg och Mette Friberg chef för samhällsredaktionen får gå.


Janne Josefsson och Belinda Olsson är två av 28 journalister
som har tappat förtroendet för SVT:s ledning i Göteborg

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar