lördag 27 februari 2016

Slakt på nationalsången i Mellon

Jo det kan man väl göra, förstöra nationalsången, blanda in andra språk och låtsas att Gina Dirawi eller Sarah Dawn Finer inte är födda i Sverige, utan att de alltid har stått utanför det svenska. Och helt enkelt ta livet av vår Du gamla du fria. Visst anything goes. Det är inte så viktigt, mer något att gäspa åt. För de som inte är hysteriskt nationalistiska. Ifall inte programledarna för Melodifestivalen känner sig svenska fast de är födda här är det deras problem. Sorgligt visserligen med tanke på allt de har fått, men gärna för mig.

Jag tillhör inte de som står i givvakt under nationalsången, utan jag ryser mer av franska Marseljäsen. Den betecknar bättre vad ett folk kände då och känner nu. Du gamla du fria kommer ur de stämningar som fanns på 1800-talet och inkluderar Norden. Svenskarna kände sig som ett med länderna runt dem eller det var vad överheten ville. Ett land är inte dess nationalsång utan mer de lagar och bestämmelser, som regleras innanför gränserna. Det andra är känslomässiga ting.

Det är melodin i nationalsången som är svensk eftersom det är en gammal folkvisemelodi. Där kan alla känna igen sig. I det vemodiga och det som handlar om naturen. Det finns inte på samma sätt i andra länder. Utomlands är naturen ofta mer hetsig och går inte i vila under vintern under lika lång tid. Vi som blev kvar här när mer än en miljon svenskar utvandrade böjde oss under kung och överhet och vemodet kommer säkerligen därav att vi aldrig har vågat göra något riktigt uppror. 

Så slakta nu nationalsången. Det är okej för min del, men påstå inte att alla människor på jorden blir inkluderade för att någon gör så. Det är bara nys. Men Melodifestivalen är till för att ytligt sett hålla oss alla lugna. Något som överheten alltid strävar efter i alla sammanhang. Så också SVT i kväll. Låt er absolut föras bakom ljuset av allt det glittriga klockan 20 ikväll! Det förtjänar alla i Sverige efter ännu en hård vecka med is, kyla och arbete. Ett litet tag kan vi gå in i låtsasvärlden, som SVT erbjuder oss.

Här skrev jag tidigare om Mellon som SVT:s propaganda. 

För övrigt så gillar jag Zlatans pratversion av nationalsången även om den var reklam och han fick kring 10-12 miljoner för att göra den. Inget hyckleri där inte. Den filmen fångar vad Sverige är. 

3 kommentarer:

 1. Never,ever att jag tittar på skräpet.....sitter nere på Gran Canaria och mår bra i solen...ca 24 gr på dagarna o 18 på nätterna

  SvaraRadera
 2. Apropå vilka nationalsånger som är bäst och i vilka versioner ...

  https://www.youtube.com/watch?v=P7OtusXPnAc

  Den sedan länge avlidna Velvet Undergroundsångerskan NICO vid sin
  tramporgel ...

  SvaraRadera