måndag 29 februari 2016

Josefin Nilsson död

UPPDATERAT
Hur kan hon vara det, tänker jag. Hon är ju inte så gammal. Nästa generation. Hon skulle väl leva ännu många år? Nej hon dog i dag 46 år gammal. Hon har berättat att hon har mått dåligt, har varit känslig och flyttat hem till Gotland. En del människor orkar inte med livet på jorden. Hon dog med familjen samlad runt sig. För att förtydliga: hon hade varit ute på promenad med hunden och sin syster Marie och lade sig för att vila och vaknade aldrig mer.  

Länsteatern på Gotland skriver så fint på facebook om henne: 

JOSEFIN NILSSON 1969-2016
Josefin Nilsson, en av de modigaste, vackraste och mest sårbara artisterna har lämnat oss.
Hon somnade idag in i sitt hem. Familjen är samlad och vi på teatern har nåtts av det ofattbara budet.
Som en av Ainbusk, Systrarna Sisters och en alldeles egen lysande stjärna sjunger hon nu för evigheten tillsammans med systrarna Edith Piaf, Janis Joplin och varför inte bröderna David Bowie och Lemmy från Motörhead.
För oss var Josefin i detta sällskap.
Med sin begåvning, sin kraft och sitt sätt att våga vara hudlös på scenen.
Föreställningen ”Systrarna Sisters”, som gick för överfulla hus här på Länsteatern förra våren, skulle ha spelats i Stockholm till hösten var det tänkt. Så blir det inte nu.
Vi kommer att minnas Josefin för ett artistliv som innehåller mer än vad de flesta hinner med som lever betydligt längre. Shower, filmer och nu senast en brännande aktuell berättelse om livslust, livskriser och brännande skärpa tillsammans med sin syster Marie i ”Systrarna Sisters”.
Ni som vill skriva en hälsning till Josefin är välkomna till Länsteatern, Bredgatan 10 mellan kl. 9-13, tisdag-lördag.
I himlen sjunger nu en ny röst, hög och klar. Befriad från kroppslig smärta och själslig trötthet.
Men på jorden har vi mist en ängel.
Visby 2016-02-29
Thomas Sundström
för Länsteatern på Gotland

2.3.2016
Här kan ni läsa om vad Expressen skriver: båda systrarna vilade sig efter en promenad med hunden Trejo, men en av dem Josefin vaknade aldrig igen. Marie larmade ambulans och gjorde vad hon skulle, men det var redan för sent. 
18.3.2016
I dag jordfästes Josefin Nilsson på Gotland i Visby domkyrka. Hennes syster Marie berättade om hur svårt det var att begripa att hon var borta och att hon hade köpt snus till henne också efter hennes död, för att hon glömde för någon sekund vad som hade hänt. Jo jag vet. Det är obegripligt och man kan inte tro på det. Inte när någon är så ung.
22.3.2019
I dag skulle Josefin Nilsson ha fyllt 50 år. Detta uppmärksammas i SVT med nya dokumentären om henne: Josefin Nilsson - älska mig för den jag är. Den visas den 29 mars i SVT2 klockan 20. Den går att se redan nu på SVT Play. Där berättar hennes syster Marie att hon blev misshandlad i många år av en man i ett förhållande. Han blev dömd, men det förvandlade Josefin fysiskt och psykologiskt. 
23.3.2019
Jag skrev här om Josefin Nilsson och Örjan Ramberg. 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar