fredag 12 augusti 2016

Betsy Davis fick dö med assisterat självmord

ALS-sjuka Betsy Davis, 41 år, hade fest i två dagar innan hon med hjälp av morfin och sömnmedel fick lov att dö i Kalifornien, som en av de första som har fått ett självmord godkänt genom en ny lag. Hon kunde inte längre gå, borsta tänderna eller ens klia sig och hennes tal hade blivit sluddrigt. 

I början på juli fick hennes vänner ett mejl där de bjöds in till hennes avslutningsfest där det bara fanns en regel: inte gråta inför Betsy Davis. Festen hölls i slutet på juli och hennes vänner slöt upp. Mer än 30 av hennes vänner kom och festade innan de tog farväl av henne och hon fick sina mediciner ute på altanen i den kaliforniska naturen. Hennes syster tyckte att det var en bra idé att samla alla, men naturligtvis så var det svårt med detta avsked.

Fyra stater i USA tillåter assisterat självmord med hjälp av läkare för de som är obotligt sjuka. Kalifornien godkände detta bara någon månad innan Betsy Davis ville använda lagen. Hon hade varit sjuk sedan 2013. Lagen gäller för de som anses ha sex månader eller mindre tid än så kvar att leva. Personligen tycker jag att vi ska leva tills vi dör, men jag kan förstå Betsy Davis. Hon ville ge sig ut på denna resa och tog farväl av släkt och vänner med detta sista skådespel. Hon var konstnär och skådespelare och gav också bort sina kläder och andra minnessaker innan hon dog. 

Här kan ni se henne och alla bilder från hennes sista party. 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar