torsdag 25 augusti 2016

Fyra gånger större kostnader för asylsökande

UPPDATERAT
Omkring 158 000 personer är inskrivna i Migrationsverkets system och de kostar oss mycket mer än tidigare. Notan för första halvåret i år var 20,4 miljarder kronor vilket är fyra gånger mer än samma period förra året.  Kostnaderna för lokaler, personal och driftskostnader ökade med nästan 100 procent mot förra året. Det är kostnaderna för mat bland annat som har ökat för den måste nu lagas till de ankommande. För allt detta anställdes 2 000 fler personer på helårsbasis förra året. Vi tog emot många års beräknade asylsökande förra året och ansträngde oss till bristningsgränsen. Dessa drygt 20 miljarder är enbart kostnader för ankomsten. De fortsatta kostnaderna, som är större under längre tid vill regeringen lägga över på kommunerna. 

Att regeringen till sist fick dra i nödbromsen beror inte på att vi inte har plats för dem i Sverige. Det är som förre statsministern Fredrik Reinfeldt har sagt: det finns gott om plats här. Bara åkrar och skogar när man ser det från luften. Visst är det så. Alla jordens invånare lär få plats på Gotland bara man ställer dem tillräckligt tätt. Men i ett land så utvecklat att var och en måste ha flera gånger mer i bidrag än alla andra invånare när de kommer hit och ett stort antal människor som jobbar åt dem är det alldeles hopplöst att i längden betala allt detta. De nya invånarna är helt enkelt inte självförsörjande och kommer i många fall aldrig att bli det. Mellan 30-50 000 personer beräknas dessutom i år söka asyl i Sverige.

Det är mycket tråkigt tycker jag att det finns partier som sverigedemokraterna och fler än så till höger på skalan för utan detta och andra partier, som det allra minsta påminner om gångna tider (läs 30-talet) hade de gamla vanliga partierna blivit tvingade att se verkligheten mycket tidigare än som nu blev fallet. Nu har allt som kan skyllas på sd gjorts så och det kommer att fortsätta att vara skräckpartiet fast särskilt de unga männen säger sig vilja rösta på dem i nästa val. Enligt Sentios senaste mätning utförd 16-21 augusti i samarbete med Nyheter Idag skulle både kd och miljöpartiet åka ur riksdagen om det var val i dag, men polariseringen gör att vänsterpartiet går framåt till nästan elva procent och sverigedemokraterna är största parti. Denna mätning utförs med en webbpanel och brukar sägas vara inkorrekt och snedvriden, men tendensen är klart polariserande. 
26.8.2016
Att kommunerna redan nu går på knäna under pressen från särskilt asylsökande barn och unga framgår genom att en liten kommun som Filipstad har krav på Migrationsverket på 40 miljoner kronor. Filipstad i Värmland skulle behöva höja skatten i kommunen med två kronor för de drygt 10 000 invånarna för att få in den summan. Alla krav från kommunen gentemot Migrationsverket har godkänts, men Migrationsverket hinner inte betala ut pengarna som de ska. Detta gäller fler kommuner i landet och Sveriges kommuner och landsting för diskussioner med Migrationsverket nu angående ändring av sysselsättning för asylsökande och ändring av kommunplaceringar för ensamkommande barn. Som sagt hela systemet är för dyrt.

En undersökning som gjordes av Mats Hammarstedt och Lina Aldén om hur mycket asylsökande kostade under åren 2005-2012 konstaterade att dessa kostade kring 190 000 kronor per ny invånare under första året sedan de blivit folkbokförda här (det är inte asylsökande till att börja med då belastas Migrationsverket) och sedan kring 95 000 kr det sjunde året. Men kostnaderna har stigit brant sedan dess. Detta var den framräknade nettokostnaden för samhället för konkreta individer i undersökningen som publicerades i våras. I genomsnitt kostade dessa flyktingar var och en 142 000 per år. Mer än vad många pensionärer som har jobbat och levt hela livet i Sverige får ut i pension. 
Statistik från Migrationsverket över asylsökande i Sverige.
Trots nödbromsen förra året stiger kostnaderna i år. 


3 kommentarer:

 1. Den initiala flyktingkostnaden för kalenderåret 2016 blir ungefär i nivå med försvarsmaktens totala kostnad för kalenderåret. 4 tummar upp. Precis vad hårt arbetande och än hårdare lönebeskattade Svenssons drömmer om att de allsmäktiga politikerna i regeringen spenderar de surt förvärvade- och beskattade lönerna på! Eller Not?

  SvaraRadera
 2. Det är sen länge ett medvetet drag från myndigeter och politiker att hålla nere pensionen för gräsrötterna.För att upprätthålla den så kallade välfärden så måste vi som lönearbetar skjuta på vårt inträde till pensionärstillvaron.
  Den årliga avisen från Pensionsmyndigheten visar enbart prognoser vad man får från 61,65.67.70 års ålder.Frågan är om framtida statsministrar och finansministrar kommer att plundra AP-fondrarna för att täcka upp migrationskostnaderna.En kapitalist förklädd i socialdemokratisk uniform var ju med fingrarna i syltburken för ett antal år sen (det var inte bara godis som dennes fingrar fick tag på,snatteri enligt Svea Rikes Lag men åtalseftergift i sedvanlig ordning) Men även motståndarsidan fallerar i vad som är mitt och ditt. I det fallet var det en pava Whiskey.Nåväl även solen har sina fläckar.
  För nuvarande pensionärer och blivande så får dessa hoppas på att inte bli klådda in på skinnet utav statsmakten,även kattmaten har stigit i pris genom åren.I bästa fall i valtider så kan denna grupp på sin höjd få en 50-lapp brutto i höjning,vilket överste prästerna i politikens makt tycker är en lagom allmosa.
  Vilket dock kan brinna inne när valet är över.
  Före valet är det alltid guld och gröna skogar i valtalen,efteråt har det en förmåga att bli kalhygge istället.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jo du har helt rätt. Och pensionärerna har hållits kort efter att mina föräldrar gick i pension. De fick efter de bästa 15 åren. Jag är ändå glad att jag har haft två olika pappor, en biologisk och en andrapappa, som båda lät mig ärva dem. Dessa arv har låtit mig bo kvar i mitt hus precis som min sambo gjorde när han dog i cancer enbart 57 år gammal (med mer än miljonen inbetalt till sin pension) och han hade en livförsäkring som var utställd på mig. Annars hade jag fått sälja allt genast. Vi måste försörja oss själva hela livet helt enkelt. Vi gamla svenskar. Men jag hoppas att jag kan lämna något efter mig till mina tre barn. Nu blev det diskussion om pensionerna under sommaren eftersom jag skrev en artikel i Expressen om detta på Debattsidan och den uppmärksammades. Men annars brukar det vara dödstyst så här mitt emellan två valår. Min mamma ärvde jag redan som 22-åring eftersom hon dog då 43 år gammal i astma. Så kan det se ut. Minsta ekorre vet hur den kan få mat och det gör jag också. Det gäller att klara sig själv.
   http://annhelenarudberg2.blogspot.se/2016/06/fattigpensionarer-kan-inte-leva-i.html

   Radera