tisdag 23 augusti 2016

Yttrandefrihet finns inte på Bokmässan

UPPDATERAT
Det har länge varit alldeles självklart att Bokmässan inte är yttrandefrihetens tempel. Det är en marknadsplats, ett centrum för köp och sälj plus PR och inte något som har med framkant i yttrandefrihet att göra. Det står alldeles klart sedan Nya Tider fallit för påtryckningar från diverse vänsterelement för att Nya Tider inte ska få finnas med i detta upphöjda fina sammanhang. Först skulle de ju få det och var rumsrena även när det gällde yttrandefrihet. De har till och med statligt presstöd.

Jag är själv författare och medlem i Författarförbundet, men har inte haft någon större lust att besöka Bokmässan. Publiken består av kvinnor mest, för det är de som stöttar den här branschen genom att läsa och de känner sig säkert omgivna av högre parnasser och omsvepta av lärda män och kvinnors ord. Författare är något märkligt för det betyder att man ska fatta något före de andra kanske. Ordet är omgivet av mystiken kring det skrivna och tryckta ordet, som aldrig har varit annat än förbehållet vissa högt upphöjda människor. Ända tills datorer och enklare tryckkonst ändrade en smula på detta.

Marcus Birro känner ungefär som jag, men skriver lite förvirrat på SVT Opinion om saken. Mest i egen sak som han brukar om hur ledsen och besviken han blir att han aldrig blir inbjuden till denna Bokmässa. Varför då? Han klarar sig väl på egen hand. Expo ligger bakom detta censurutspel påstås det, för de är husorganet när det gäller att rensa ut icke välkomna i detta tempel. För först skulle ju Nya Tider få vara med. Men Svensk Bokhandel har hindrat detta med en artikel om att Nya Tider är nazistisk. Detta skräckens ord, som absolut stämplar. Jag läser sällan Nya Tider för den är inte så intressant som publikation, men nazistisk har den inte framstått. På nätet finns den också. Den är politiskt icke partibunden och vill stå fri. 

Perra Winberg medarbetare på Nya Tider har också fått plats på SVT Opinion i yttrandefrihetens namn för denna debattsajt betalar vi alla. Det framstår naturligtvis som lite löjligt att en Bokmässa som handlar om yttrandefrihet i år inte står för den själv. Det vore bättre om Bokmässan fanns i Stockholm för här är det högre i tak allmänt sett än i Göteborg som aldrig har haft något större kulturliv. Bara vänstern mot redarna som styrde stan för inte så länge sedan. Innan alla gangsters tog över. Och när det ringer människor och klagar på att Nya Tider får vara med så lyssnar Bokmässan i Göteborg. Det spelar ingen roll om det är sant eller inte. Detta kallas för propaganda och har använts flitigt genom åren av både höger- och vänsterextremister.

Här kan ni läsa Nya Tider. 

12:16
Också Åsa Linderborg på Aftonbladets kultur tycker att det är problematiskt med dessa virriga beslut, utan att Bokmässan har kunnat förklara dem, menar hon. Det blir svårare att diskutera när någon är utesluten helt enkelt på en Bokmässa som handlar om yttrandefrihet. Argumentet att "rasifierade besökare måste kunna känna sig trygga i rummet" menar hon faller platt. Vem som helst kan köpa biljett till Bokmässan. Också de som kastar handgranater på barn. Det finns ingenstans varken "rasifierade" (hemskt ord men lär betyda att människor ses som stereotyper) eller andra mångsvenska (se där ett nytt ord) människor kan känna sig trygga. Har man otur i Göteborg så dör man. 
31.8.2016
Simsalabim så har Bokmässan ändrat sig igen! Nu är Nya Tider välkomna! Visst är det ena riktiga velputtar som styr och ställer där. De har initierat en egen juridisk prövning och kollat vad som gäller för att få hyra monter. Tänka sig! Grattis då till Nya Tider. Har fortfarande ingen större lust att besöka denna mässa dock.


6 kommentarer:

 1. Jag kan verkligen inte rekommendera NYA TIDER. En extremt
  lögnaktig och illasinnad artikel där man själv känner till
  fakta gör mig benägen att förkasta den så mycket jag orkar ...

  SvaraRadera
  Svar
  1. Vilken artikel? och vilka fakta? Jag blir nyfiken.

   Radera
  2. Inför tryckfrihetsmålet i Stockholms tingsrätt nästa
   vecka har den åtalade mannen betalt lobbyister för att
   driva hans sak i olika högerextrema media ...

   Radera
  3. ???? vilken man , vilket mål ???? du vill ha frågan antar jag ????

   Radera
  4. Gå in på Stockholms tingsrätts hemsida, läs in schemat för
   nästa vecka och se var någonstans det står grovt förtal ...

   Radera
  5. Jo nu begriper jag vad det handlade om. Märkliga ting kan hända än i denna dag minsann. Lagändring på gång?

   Radera