lördag 4 februari 2017

Ett folk utan ID

Jag har uppmärksammat förut problemet med att människor inte har någon riktig identitet. De kommer hit med falska papper och får ett annat lands nationalitet och de har inte den ålder de uppger. Det förstör långsamt vårt sätt att registrera människor och veta vilka de är. Det är kanske bra? Varför måste vi alltid i alla sammanhang veta vem vi har framför oss. En stat kan väl fungera ändå även om vissa i befolkningen ljuger?

Visst är det pinsamt att vi har världens äldsta kvinna boende här, men tyst säg inte något om det för då uppmärksammas hon i hela världen. Jag skrev om henne här när hon blev äldst i världen enligt de officiella pappren. Förra året den 1 juni. Det är en ålder hon fick för hon uppgav att hon var makens döda hustru, som var mycket äldre och så blev hon pensionär fast hon fortsatte att föda barn när hon var över 60 år. Bara det en sensation. Men vår byråkrati kräver att hon åker tillbaka till sitt hemland Turkiet och får nya papper. Men det har hon valt att inte göra.

Expressen uppmärksammar här hur synd det blir om människor som är djupt religiösa och som kanske inte får komma till paradiset för de har ljugit om sin ålder och sitt hemland. Här finns pakistaniern som ljög och sade att han kom från Afghanistan för han hade köpt sig ett falskt ID därifrån. Det kostade tolv kronor att få denna identitet. Och så blev han då svensk genom detta, men nu snart 30 år senare vill ha få tillbaka sitt hemlands identitet. Varken Afghanistan eller Pakistan vill ge dem dubbla medborgarskap. För de ljög från början. Är det då så sorgligt? Ska de inte få välja vilka de vill vara? Svenskar eller något annat. Lever vi inte i en universell värld och är inte alla på jorden egentligen samma folk?

Det var Göran Perssons regering, som gjorde det möjligt med dubbla medborgarskap i Sverige i början av 2000-talet och skapade detta dilemma. Men egentligen förstår jag inte. Det går bra att leva kulturellt i Sverige som den man är även om de inte kan åka tillbaka till sitt hemland på ett enkelt sätt. Den här omtalade mannen från Pakistan saknar sin gamla identitet och vill inte gå i pension tio år för tidigt. Han vill inte längre ha fel namn. Och han vill inte heller söka visum när han ska besöka sitt hemland. Han driver i dag en process mot Skatteverket. Nu när han har svenskt medborgarskap. Men kammarrätten håller med Skatteverket som vägrar att skriva ned hans ålder och ändra hans hemland.

Staten Afghanistan är inte glad över att Sverige registrerar medborgare som afghaner utan några säkra bevis. Ambassaden i Stockholm har flera gånger tagit upp detta med Migrationsverket, men utan resultat hitintills. I juni ska det dock komma en lag där identitet och ålder kan kontrolleras bättre i Sverige. När de som kommer hit får asyl får de en tänkbar identitet, en sannolik sådan genom Migrationsverket. Sedan är det upp till Skatteverket att kolla att detta stämmer. 

I Danmark har en dansk medborgare just förlorat sitt danska medborgarskap efter 19 år för där avgjorde högsta domstolen att han ljög om att han kom från Irak. Det var bra att göra på den tiden, men egentligen var han syrier, vilket är bra att vara i dag. Han utvisas därför inte utan får börja på nytt att söka asyl med sitt riktiga medborgarskap.

Det här är SEB:s listade fördelar att ha dubbelt medborgarskap för svenskar.
Men det gäller naturligtvis världen över för alla.
Pappret 401K är avdrag för pensioner av arbetsgivare i USA. 
I Sverige kan dock alla få medborgarskap i sitt riktiga hemland bara de håller ut. Efter åtta år spelar det ingen roll vem man är. Då kan man få medborgarskap med sitt hemland inskrivet i passet i Sverige. Utan några bevis. Mannen som driver ärendet mot Skatteverket får telefonsamtal från hela landet för många är intresserade av att veta hur det går. De vill kunna göra likadant. Högsta förvaltningsdomstolen är sista instans för detta, men i praktiken är kammarrätten oftast den instans som avgör. Många somalier, libaneser och kurder från Turkiet skulle höra av sig till Skatteverket om det gick att byta medborgarskap menar mannen som är pakistanier, men afghan i Sverige. 

Själv fick han problem med riktiga afghaner när han kom hit, för de tyckte inte om honom som var pakistanier. Då slängde han sitt pakistanska riktiga pass i ån Viskan. Och han var tvungen att byta flyktingboende för att komma undan. Han har en stark förbindelse med sitt hemland Pakistan och skräcken är att inte bli insläppt ens när han är död och få en begravning där. Han är helt enkelt ett exempel på att det är ekonomiskt lönsamt att ta sig till Sverige, för hans medelklassfamilj i Pakistan säger, att han inte ska kasta bort den chansen. Bara han får sitt pass med dubbelt medborgarskap i Sverige och Pakistan kan han åka hem vartannat år åtminstone. Utan problem.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar