måndag 20 februari 2017

Lessebo har Sveriges största arbetslöshet

Statsminister Löfven besökte Lessebo, men det var innan det kom svart på vitt att orten har den högsta arbetslösheten i landet. Många invandrare har tagit sig dit och det är också lång kö till lägenheter. Kommunen har näst störst andel fattiga av alla kommuner i Sverige (Laxå var värre). År 2015 hade Lessebo 8 516 invånare och av dem var 2 061 invånare utrikes födda. Kommunen klarar inte det stora uppdrag de har utan behöver hjälp utifrån. 

Det betyder att Lessebo måste få statlig hjälp eller kanske Robin Hood-skatt precis som Malmö som får kring 5 miljarder år 2017 för att upphäva sitt budgetunderskott. Här en sammanfattning av vad som sades i Agenda i går när tre partier diskuterade. Inga större nyheter där. Arbetsmarknadsministern sade att Lessebo ska få hjälp, moderaternas Elisabeth Svantesson menade att var och en måste ta ansvar för att integrera sig. Jimmie Åkesson menade att landsbygden kan inte "räddas" av invandring utan att detta förstärker de negativa strukturer som finns i Sverige.

Med Lessebo som exempel så ser vi att när invandringen är kring en fjärdedel av invånarantalet nås en nivå där ingenting längre fungerar. Inte så märkligt. I Sverige är omkring tre miljoner födda utomlands eller har minst en utländsk förälder. Sju miljoner är födda här av svenska föräldrar och således etniskt svenska. Vi har ännu inte nått den nivå där Sverige kollapsar eftersom alla dessa tre miljoner inte har kommit hit samtidigt. Och många av dem är födda här. 

Långsamt går vi mot en situation där vi är beredda att diskutera mer reellt hur det står till i landet och civilminister Ardalan Shekarabi (s) har skickats fram för att uttrycka sin oro. Det tyder på en vilja från regeringen att äntligen börja tala lite mer klarspråk om de svårigheter Sverige står inför de kommande åren. Hela 49 procent instämmer fortfarande i påståendet att "Invandring stärker Sveriges ekonomi". Detta enligt en nyligen gjord Sifo-undersökning. Medan 50 procent menar att "Invandring stjäl resurser från välfärden".
Fjorton personer bor i Lessebo på samma adress enligt folkbokföringen. 
De är alla släkt och från Somalia. 
Faksimil från Smålandsposten.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar