onsdag 1 februari 2017

Femton misstänkta mord i januari

Jodå det blev som väntat minst tre mord i veckan i januari. Summan blev till slut 15 offer för dödligt våld. Läs om detta här! Där låg också resultatet från förra året då jag räknade. Det blev till slut 159 misstänkta mord/dråp för 2016. Och även om man drar bort några så blir det skyhögt över resultatet från 2015 på 112 officiella fall av dödligt våld. 

Ska bli spännande att se vad Brå kommer fram till i mars i år angående 2016. Känslan är att officiell statistik håller nere det som händer. Vi lever i den bästa av världar och visserligen tycker människor att våldet har ökat, men inte då. Inte enligt officiell statistik. Skjutningarna och knivarna bidrar mest till mord. Det går att förbjuda vapen, men knappast knivar. Personligen känner jag inte alls igen mig i samhället och när jag uppmanade grannar att hälsa på de nyinflyttade barnfamiljerna med uppehållstillstånd i Värmdö så blev jag påhoppad av kvinnor på facebook, som menade att jag var sarkastisk. Spelade ingen roll att jag invände förstås. För då blev de ännu argare.

Det är svårt att känna igen sig i Sverige där kommunen plötsligt har placerat nytillkomna barnfamiljer i naturen i baracker på 32 kvm. De kallas modulhus för det låter bättre. En del grannkvinnor tyckte att det blev fint och funkade och de hjälpte till med att ge dem möbler och annat. Tidigare har människor valt att flytta hit ut till skärgårdsnaturen, men nu placeras de tvångsmässigt på för små boendeytor. Det skapar naturligtvis spänningar och klyftor. Särskilt när de är omgivna av stora hus på stora tomter. 

Värmdö kommun struntade i den demokratiska processen, så allt gick på ett par månader med markberedning, sprängning och uppsättning av barackerna plus inkoppling på det kommunala vattnet och avloppet. I morse stod en tankbil och grunnade över stopp i avloppet en bit bort från detta stora flyktingbygge, som nu har brett ut sig över jordbruksmarken. I andra kommuner som Stockholm och Göteborg vid Kärralundsvallen har man följt den demokratiska processen med diskussioner och annat. Det tar tid, men det tyckte kommunen här var för krångligt så allt var hemligt ända tills grävskoporna anlände. Demokrati är till för populasen, men inte för politikerna i Värmdö kommun.

Nedan kan ni se processen från början av november till nu. Jordbruksmarken som inte fick bebyggas av någon privatperson blev bebyggd helt plötsligt av kommunen. Grävskoporna dök upp överraskande och nu bor det barnfamiljer där. Inget får rum inomhus utan måste placeras ute. Snart kommer snön tillbaka. 


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar