torsdag 2 februari 2017

Varför knivhugga en svensk som delar ut bidrag?

UPPDATERAT
Åke Göransson, som är generalsekreterare i Nämnden för statligt stöd till trossamfund, attackerades med kniv när han i söndags kväll var i trapphuset i sin bostad i Uppsala. Varför gör någon något sådant? En 18-åring begärs häktad i dag och ännu någon mer eftersöks. Åke Göransson fick motta ett stort antal knivhugg och hade tur som överlevde. Den 18-årige mannen är hemmahörande i Malmö, men fanns i Uppsala där socialen hade placerat honom. Han frisläpptes i december och är misstänkt för rån och människorov i Uppsala. Han har tidigare dömts för rån. 

Nämnden där Åke Göransson jobbar delar ut omkring 90 miljoner per år till trossamfund utanför svenska kyrkan. Attacken var specifikt riktad mot Åke Göransson och polisen undersöker om den har med hans jobb att göra. Ifall 18-åringen var missnöjd med bidrag till något samfund i Malmö. Nämnden är ett forum för värderingar, respekt och tolerans. SST har bland annat deltagit i de Mänskliga Rättighetsdagarna i Malmö i november. Då diskuterades jämställdhet, systerskap och maktstrukturer inom trossamfunden. Deltagare från ett mentorskapsprogram för kvinnor i trossamfund deltog. Det hette "Delaktig stark och synlig".
11:56
Ytterligare en misstänkt är anhållen misstänkt för mordförsök på Åke Göransson och för människorov. 

Häktningsförhandlingen är klockan 13 i dag. 

13:58
Den 18-årige mannen häktas i fyra veckor fram till början på mars. Åke Göransson och den häktade 18-åringen träffades via en dejtingapp och redan då var planen att råna Åke Göransson. När han gjorde motstånd drog 18-åringen fram en kniv och gick till attack.
17:32
Åke Göransson hade hittats av rånarna på sajten Grindr, som ser ut så här. Det hade således inte med hans jobb att göra, men de båda rånarna var ute efter män på den sajten, som var bra att råna. Varning för internet kanske man ska säga. Eller för dejtingappar. Tre olika män har rånats genom sådana kontakter av de båda männen. Se upp!
3.2.2017
Den 18-årige häktade mannen är invandrare från Tunisien. Som sagt se upp på internet. Det är väldigt synd om honom eftersom han är 18 år och således myndig. Då måste man klara sig själv i Sverige. Inte lätt.
Inga kommentarer:

Skicka en kommentar