torsdag 23 februari 2017

Gomorron Sverige i Rinkeby

UPPDATERAT
Det föreslog de filmare som besökte Gomorron Sverige i morse: att programmet skulle sändas från Rinkeby eller annan förort. Bra idé säkert. De älskar journalister där. Och slår dem aldrig sönder och samman. Men visst invadera förorterna med reportrar. Kan skynda på integration. Filmarna var själva uppvuxna i förort och var ändå ganska överens om att polisen hade rätt som var där tidigare på morgonen: det är kring 100-200 ungdomar som ställer till det i förorten. 

Och vad ska då samhället göra? Jag är själv uppväxt i förorten och det var likadant där då. Mycket stök och bråk bland tonårskillarna. Men som flicka märkte man inte mycket utom då jag blev överfallen ett par gånger på väg från skolan. En gång av en pedofil och en annan gång av ett killgäng i min egen ålder. Har förmodligen präglat mig en hel del. Inget jag berättade för någon alls på den tiden 50-60-tal. Jag ville bara bort från idioterna. Jag blir alltid rasande när sådant händer. Blev jag också då som liten flicka. Jag ville ta mig vidare i livet.

Politikerna har byggt in eländet i förorterna ännu mer sedan dess genom att i Rinkeby bor nästan bara människor från andra länder. Hur ska de tonåringarna veta hur de ska uppföra sig i Sverige? I Sverige jobbar vi, som är födda här av två svenska föräldrar, som galningar för att ta hand om de andra tre miljonerna som har minst en utländsk förälder. Det är alldeles för sent att få stopp på strömmen av nya människor som måste tas om hand. Då måste vi byta regering och inte återigen få hör att vi ska öppna våra hjärtan. Och vi är heller inte betjänta av propagandan som säger att invandring är så lönsam. 

Det här gulliga reportaget var i Nacka Värmdö Posten i förra numret, om Shewit som flydde från Afrika och tog sig ända till paradiset i Nacka. Hon flydde till och med från Danmark när hon blev stoppad där. Fantastiskt! För där fanns inte paradiset. Detta reportage är tänkt att beskriva hur härligt det är när kommuninvånarna ställer upp och tar emot dessa människor. Alltmedan de ungdomar som är uppvuxna här måste bo hemma hos mamma och pappa. Samhället finns inte för dem. De måste fixa allt själva, för de är födda med silversked i munnen. För bara ett decennium sedan såg det helt annorlunda ut.

Men nu tvingas kommunerna ta emot hundratals nya invånare förutom de som flyttar frivilligt dit. Ingenstans finns det bostäder utan de måste byggas eller tas från andra. Åtta stycken medborgare vill ta emot nya invånare från andra länder i sina egna bostäder i Värmdö så här långt. Där finns 41 000 fastboende. Det säger en del om intresset fast kommunen själv kallar detta en succé att åtta stycken är villiga att hyra ut till kommunen för en hyra kring 4 000. Det är inte en skattefri inkomst, bara 40 000 får dras av i schablonavdrag.
13:32
I dag åtalades nio personer för hedersmord på Ramin Sherzaj i Gävle tingsrätt. De nekar till att ha strypt honom förra året i april. Förundersökningen kostade sammanlagt 1,6 miljoner för polisen. Etthundra poliser har varit inblandade i denna utredning. Aldrig tidigare i Gävleborgs historia har det funnits en sådan stor utredning med ett så allvarligt brott. Samtliga åtalade personer kommer från Irak. Ramin Sherzaj gav sig i lag med en tidigare gift kvinna. Anledning till hedersmord för dessa som kommer från Irak. Ramin Sherzaj kom hit 2010 som asylsökande från Afghanistan. Han blev 23 år gammal.


Shewit flydde från Eritrea ända till Nacka och Ewa.
Hon vägrade stanna i Danmark.
Det var Sverige som var paradiset.
Hon är ovanlig som flicka som kommer hit.
De flesta är unga män. 

1 kommentar: