tisdag 9 april 2019

Brottsbekämpning och anti-terror viktiga frågor i EU-valet

Förra valet 2014 fanns inte ens frågan, men i år är brottsbekämpning och anti-terror nummer två på listan över viktiga frågor för svenskar i valet i maj till EU. Kan ha med terrorn i Stockholm 2017 att göra. Som förra gången liggger miljö/klimat/energi på första plats. Det beror antagligen inte så mycket på naturen omkring oss (väldigt kallt just nu) som på att vi måste gå över till elbilar och inte kommer ha el i framtiden om man ska tro de värsta framtidsprofeterna. Nummer tre är invandring och migration, där Fredrik Reinfeldt har framträtt och sagt att vi måste ha goda pensioner och därför fri invandring plus att vi måste jobba tills vi dör. Åtminstone underklassen. 

Jag vet inte ens om jag kommer att rösta i EU-valet. Förra valet gjorde drygt 50 procent detta i Sverige, minns inte ens hur jag själv gjorde, men eftersom min sambo var svårt sjuk i cancer så glömde jag nog bort det. EU kändes väldigt långt borta. Och han behövde ständig tillsyn. Han hade bestämt sig för strålning då i slutet av maj och jag var helt inne i vad som hände hemma och när han var på sjukhuset. Jag skrev dagbok och så här står det i juni:

tisdag 3 juni 2014

Blomstrande, poetiskt språk

Jag läste i Kristian Gidlunds I kroppen min och ser hur han har beskrivit sin sjukdom. Sin cancer. Han har ett poetiskt och blomstrande språk med inslag av djup mytologi och Armageddon är ett genomgående tema. Jordens och kroppens undergång. Numera läser jag sällan en bok från sidan ett utan börjar mitt i för att se om det är något. Och hans bok är verkligen någonting. Han skriver att han har jobbat hårt med språket när han bestämde sig för att bli författare. Han trodde nog inte att han skulle beskriva sin egen fysiska undergång.

När halva boken är skriven och bloggen avslutas tror han att han är frisk, men så kommer den djävulusiska och mycket lömska sjukdomen tillbaka. Då vet han att han ska dö. Och han sörjer att han aldrig kan få eller hinner få en son. Men han inser nog aldrig att han har lämnat barn efter sig. Ett arv i form av boken. Det är en gåva till hans föräldrar och alla oss andra. Jag vet att böcker är som barn. De föds och sedan vet man inte alls vad de för med sig. De utvecklas och blir något av sig själva.Inga kommentarer:

Skicka en kommentar