tisdag 16 april 2019

Notre-Dame i Paris kommer att resa sig igen

UPPDATERAT
Elden slukade Notre-Dame under gårdagen, inte de båda tornen, men resten av katedralen. Jag bodde i Paris som tonåring och gick ofta förbi denna ikoniska byggnad. Den låg så fritt där vid Seine. Det är klart att den kommer att byggas upp. Den klarade sig under andra världskriget, men reparation gick den inte fri ifrån. Antagligen startade branden i taket. Jag såg SVT:s reporter som knappt kunde prata när han talade om vad som hände i går. Det är naturligtvis alltid sorgligt när ett minnesmärke drabbas, men redan har miljardären François-Henri Pinault lovat att skänka en miljard till återuppbyggnaden. Branden blev under kontroll natten till i dag. Det finns vårfrukyrkor också i Sverige. De är byggda i åminnelse till Jungfru Maria, Jesu moder. Hon som nästan försvann när Sverige blev lutherskt. Då var det fadern, sonen och den helige ande det handlade om. Men i den katolska kyrkan har hon alltid varit närvarande och levande. 
17.4.2019
Gudomligt ingripande talas det nu om för att så mycket av katedralen Notre-Dame klarade sig bra trots allt. Och att det hade bara krävts en kvart till så hade hela kyrkan brunnit upp. Jag ser mer krasst på det att de som byggde hade enormt mycket kunskap om hur man gjorde och större delen är byggd i sten. Sten brinner som bekant inte.
19.4.2019
Kortslutning sägs nu vara brandorsaken. Men ännu har inte någon kunnat undersöka katedralen för att verkligen fastställa brandorsaken, men kortslutning i gamla elledningar kan vara det som antände taket. 


Notre-Dame i Paris brann i går.
Men de båda tornen står kvar.
Faksimil från Google. Inga kommentarer:

Skicka en kommentar