torsdag 25 april 2019

Fler äldre har skulder hos kronofogden

Det beror inte på att äldre lever så lyxiga liv att de dras med skulder hos kronofogden. Många har haft skulder sedan början på 90-talet då räntorna gick upp till 500 procent med hjälp av riksbankschefen Bengt Dennis. Jag hade själv vänner som fick gå från hus och hem då och sedan stå där med en skuld att betala, utan egendom. Det var förfärliga tider och personligen har jag aldrig räknat ut hur mycket vi har gödslat bankerna sedan dess. Men fortfarande är det populärt hos regeringen att skylla på de äldre, att de kostar så mycket. 

I går demonstrerades det i Stockholm för hemlösa äldre. Det är en skam att dessa inte har någonstans att bo medan unga afghaner får gå före i bostadskön, för att Stockholms stad satsar 23 miljoner på att de ska ha någonstans att bo. Det är asylaktivister som gör jobbet och fixar bostäder till dem. Och pengarna är avsatta ur Centralmedelsreserv 2 till kommunstyrelsens förfogande för oförutsedda behov.

Sedan 2010 har de som är fast i skuldfällan och pensionärer i Stockholms län ökat med 45 procent. Dessa pensionärer har inte varit oförutsedda utan har ofta levt och jobbat här i många år. Men det behövs så lite för att bli av med hemmet. Det räcker med att förlora livskamraten och sedan ligga illa till med räkningarna. Eller att bli sjuk själv och förlora jobb och inkomst. Här beskriver en pensionär hur illa det kan gå. Det är Berit som är 74 år och har jobbat heltid åt staten hela sitt liv, men som blev hemlös. 


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar