måndag 1 april 2019

Dramaten läggs ned

UPPDATERAT
Statsminister Stefan Löfven är mycket upprörd över vad som pågår på Dramaten. Det är ju en statlig teater och den ska nu läggas ned. Den kostar för mycket pengar och när dessutom skådespelarna blir misshandlade, så att en del av dem behöver vakter, för att slippa bli antastade, så tycker Stefan Löfven att det har gått alldeles för långt. Han har kommit överens med kulturminister Amanda Lind att det bästa är att kulturministrar nu slipper ta itu med det som pågår på denna statliga teater. Förra kulturministern Alice Bah Kuhnke fick ju också gripa in där 2017 under Meetoo. 


Julia Dufvenius är en av de utsatta.
Nu läggs Dramaten ned.
Faksimil från Expressen. 
Stefan Löfven har sagt att han tycker att det är "obegipligt att en människa kan bli utsatt för en sådan grymhet och ett sådant våld" om vad som hände Josefin Nilsson och drar nu konsekvenserna av vad som har pågått under decennier på Dramaten. Var fjärde kvinna i Sverige är utsatt för våld i vuxen ålder, säger statsministern och så här kan det inte fortgå. Inte i statliga institutioner. Julia Dufvenius är en av skådespelarna som har utsatts för en man på Dramaten. Hon omtalade detta år 2017 och hon är nu tjänstledig och tänker inte komma tillbaka förrän han inte är där. Hon tycker att chefen för Dramaten Eirik Stubö ska få sparken. Han gav hennes skräckman en ny anställning och hon fick en vakt när de spelade i samma pjäs. Så att hon skulle kunna fortsätta, men så ska det inte gå till, menar hon.

Förtrycket sitter helt enkelt i väggarna och har funnits där sedan 1700-talet då Gustav III var den som grundade Dramaten år 1788. Så gamla institutioner måste göras om för att inte samma förtryck ska fortgå. Kvinnor ska inte behöva fly från arbetsplatser för att slippa manligt förtryck, säger statsminister Stefan Löfven. Så teatern läggs ned på obestämd tid för att allt grundligt ska omvandlas innanför väggarna och en ny regim ska installeras. Det har kostat som mest 150 kronor för alla under 26 år att gå på Dramaten alla dagar i veckan. Ungdomen måste mutas för att besöka denna institution. Så ska det inte vara, säger Stefan Löfven. Skattebetalarna ska inte behöva stödja en institution där det pågår misshandel av människor. 

Här skrev jag tidigare om Josefin Nilsson och tystnadens överenskommelse i kulturvärlden. 

2.4.2019
Det här inslaget på SVT skulle ha passat i går, som aprilskämt. Tyvärr är det på riktigt och exempel på krav männen tror att de har på sig. De behöver potenspiller. Och stora penisar. Naturligtvis ett bluffpiller.
10:10
Men att Erik Fichtelius blir riksbibliotekarie det gick SVT på. Kulturnyheterna läste glatt upp detta. April, april...
8.4.2019
VD Eirik Stubö på Dramaten avgår nu efter kritiken. Absolut sant och bra! Det minsta som går att begära. Detta meddelades vid ett krismöte nu i dag måndag.
1 kommentar:

 1. Ja, på 1700 talet var jäntorna mobbade även då.
  Det var ju gossar som föll herr konungen i smaken. Nä, inget rim på smak här inte.
  Annars kan du ju toppa med att bankinspektionen har lyckats hitta en hederlig bank i Sverige.
  *Alla bestörta
  Sådant får helt enkelt inte finnas till.
  I morgon har vi redan hunnit till den andra april. Vi i Finland en timme före er...

  SvaraRadera