lördag 2 september 2023

Nobelstiftelsen återgår till praxis

UPPDATERAT

 Nobelstiftelsens VD Vidar Helgesen menar att denna stiftelse enbart återgår till vad de tidigare har haft som praxis. Precis som det går till i Norge. Men tyvärr är norrmännen de märkligaste i de här sammanhangen med underliga fredspris en del gånger och ska inte påverka hur Sverige gör. De olika ambassadörerna från Ryssland, Belarus och Iran är enbart inbjudna till själva prisceremonin och inte till den efterföljande galafesten i Blå Hallen. Så lyder meddelandet från Vidar Helgesen och det anses hederligt. 

Men detta beslut skvätter över också på kungafamiljen, som ska sitta där på podiet med dessa företrädare för ett krigförande land i Europa och en land som är anknutet till detta krig plus då Iran som ska införa strängare straff för kvinnor som inte vill bära reglementsenlig klädsel. Enligt islamsk sharialag. 

Vad jag förstår är inte inbjudningarna ännu utskickade utan det här är en så kallad testballong för att se hur detta uppfattas. Men nu när reaktionen är så stark så kanske också Vidar Helgesen inser att det är bäst att inte bjuda in dessa tre länder. Inte vill de väl att kungafamiljen avstår från att finnas på podiet i Konserthuset och kungen utebli från att dela ut priserna?

Nobelstiftelsen säger att de inte ska vara politiska, men det här är i det läge som världen befinner sig ett mycket politiskt beslut. Partiledarna för Centern, Miljöpartiet och Vänsterpartiet har valt att ställa in sin medverkan på prisceremonin och galafesten medan Magdalena Andersson säger att hon ännu inte har fått någon inbjudan. Kungafamiljen följer utvecklingen. Nobelpriset ligger på 10 miljoner kronor och är ett välkänt pris världen över. 

12.12

Det tog inte lång tid för Nobelstiftelsen att backa. Nu blir det som förra året att Ryssland, Belarus och Iran inte blir inbjudna varken till prisceremonin eller något annat. Klokt av dem! Hotet från kungen att inte medverka satte fart!

18:35

Alla vänsterpartierna skyndade sig att ångra sig också. Nu ska de gå naturligtvis!

Utdelningen av de olika priserna är en världshändelse och mycket hedrande för de olika pristagarna. Ända tills i år. Nobelstiftelsen har tid på sig att ändra sig igen. För inte kan alla vara välkomna till prisutdelningen så som världen ser ut. 


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar