torsdag 19 oktober 2023

Den snabba spridningen av rykten ger upplopp

 När ett system blir optimalt, det bästa möjliga, så krävs inte mycket för att det ska tippa över ända. Där befinner sig världen just nu. Mänskligheten har aldrig varit mer folkrik än nu och detta har åstadkommits genom att vi har tagit reda på hur denna planet fungerar och hur vi själva är funtade. Genom denna vetenskap så har vi gjort livet på planeten optimalt. Livet har utvecklats så mycket som möjligt. Det betyder en ständigt växande befolkning, men också att människor tror på olika system som de bästa. 

Livets mening är att följa Allah eller någon annan gud. Där befinner vi oss fortfarande, för vi kan inte kollektivt ta steget över till något annat. Där vi själva tar ansvar. Därför kastar sig vår oppositionsledare Magdalena Andersson genast ut i debatten och anklagar Israel för att ha bombat ett sjukhus i Gaza. För judar är de onda i världen. Det är en genomgripande tro, som muslimer är uppfostrade med genom sina liv. Det är en slags avundsjuka, för dessa judar verkar intelligentare och mer anpassade till denna värld än många andra människor. Och Hitler lyckades inte utrota dem alla. 

Tyvärr har vi som mänsklighet inte kommit längre än att det verkar vettigt att genom våra medier kasta ut sina fördomar genast i världen. Förr i tiden gick inte det på samma sätt. För då fanns inte internet. Och det gick inte att uppdatera åsikter ständigt. Möjligen kunde detta dryftas i en liten krets, som familjen. Men det gjordes inte heller så mycket för människor var inte benägna att skvallra. De var upptagna med annat. 

Det har alltid hänt katastrofer i samband med väderfenomen, jordbävningar och förekommit stridigheter och krig på olika platser på denna jord, men det är först nu som informationen om detta kan spridas blixtsnabbt genom olika medier och få folkmassor (läs män) att vilja ta till vapen omedelbart och krossa den uttalade fienden. För det är alltid andra människors fel. Och det värsta hotet just nu är att det finns så många som tror på att det gäller att snabbt ta över världen från dem, som anses styra den genom sin gud. Därför tackar en del Allah när de lyckas avrätta andra människor. De tror att guden är på deras sida. Och att paradiset väntar dem själva. 

När det gäller det sjukhus i Gaza som attackerades senast så ser det absolut ut som om en extrem jihadgrupp har gjort bort sig och därför skyndade sig att skylla på Israel som den bombande parten. Denna jihadgrupp har alltså lyckats att fälla en missil på en parkering vid ett sjukhus och ett antal människor sägs ha dött. Ända upp till 500, vilket alla medier i världen var snabba att rapportera. 

Som president Biden konstaterade så verkar det vara "the other team" som åstadkom denna förstörelse. Och redan finns det filmer som visar hur denna jihadgrupp skjuter upp många missiler från en kyrkogård mot Israel och sedan hur en av dessa lyckas träffa en parkering inte långt från uppskjutningen. Det finns också ljudfiler som visar hur klantskallarna som träffar den egna, dessutom redan skadade befolkningen, säger: kunde inte den ha träffat någon annanstans. Ungefär som att detta också är Allahs fel. Inte deras egen dumhet. 

Det här är typiskt för människor som tror på gudar. De känner sig svikna när det inte går som de har velat. Då har den guden övergivit dem. Herreminje hur ska det gå då? Livets mening är inte att gå in i en tro och stanna där. Det är förödande. Men tyvärr har människor en förmåga att förbli i sådana religiösa återvändsgränder och skapa katastrofer. Detta för att en del tror att livets mening är att dö och komma till paradiset. Jag känner igen tankegångarna för vikingarna omfattade också detta: att dö i strid gjorde att Valhall var säkrat. Men kära nån det var tusen år sedan!

Här är Leif Eriksson i filmen Valhalla. På vikingatiden trodde dessa män på ungefär detsamma som nu också muslimer eller andra religiösa gör. Belöningen kom om man kunde hålla sig väl med gudarna. Och att dö i den tidens jihad var det högsta goda. 


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar