lördag 28 oktober 2023

Muhammeds förmåga att skapa berättelser

Jag som författare kan också höra min inre röst när jag skriver. Men jag tror inte att den är gudainspirerad utan att den kommer från skikt som just då kanske är åtkomliga. Ting som ligger just under ytan av det omedvetna hos mig, men som blir åtkomligt för att jag söker efter något som jag inte just då vet medvetet. 

Det påminner mig om när jag ska berätta vilket lösenord jag har till min mobil. Medvetet vet jag inte det, men när jag har mobilen framför mig så kan fingrarna trycka fram numret. Men jag förvarar detta inte i fingrarna utan i den automatiska delen av hjärnan, men det känns som om det är fingrarna som har minnet. Eller kanske någon gud? Nä det är helt enkelt som när jag kör bil för då behöver jag inte heller tänka på varje handgrepp eller vad jag gör med fötterna. Det är så bearbetat att det görs automatiskt och har varit så sedan 1960-talet då jag tog körkort. Mycket praktiskt!

Muslimen Mohamed Omar har gått igenom vad Muhammed gjorde och hur koranen kom till. För egentligen är det ingen som vet. Men klart är att judiska och kristna källor var förlagor. Dock kunde varken Muhammed eller andra som sammanställde koranen läsa källorna på originalspråken. Men så småningom blev det ändå en bok som skapades genom åren. Och det blev den första boken i den muslimska världen. Det var en bok som var till för människor som hade kunskap, dvs kunde läsa. 

Men de bibliska berättelserna blir till ett sammelsurium, som det gärna blir när berättelser förs vidare i en muntlig tradition. Som till exempel att jungfru Maria sägs vara syster till Moses och Aron. Då skulle hon ha levt i tusentals år för att kunna vara samtidig med dem och också vara Jesu moder. Inte bara kristna och judar tyckte att de här berättelserna var icke trovärdiga utan också araber tyckte så. För det var vanligt att skalder betraktades som galna eller besatta av en ond ande, en djinn. Till och med i koranen finns i dag sådant som skulle kunna betraktas som islamofobi med dagens mått. 

Det fanns ett antal sådana "galna araber" i den tidens samhällen i Mellanöstern, men Muhammed skulle segra över de andra genom att han också var en krigare, en politiker och militär härförare. Känt fenomen även i dag. Svärdet är övertygande för att omvända människor. Men även i koranen finns islamkritik och Muhammed kallas till och med för lögnare av skeptiker. Dock kan också muslimer säga att Muhammed samlade ihop gamla berättelser och att de inte kom från någon gud. Men i vissa länder är detta naturligtvis förbjudet att yttra i denna dag när diktatorer ännu en gång förtrycker folken.

 Allt beroende av att det finns en gudapunkt i människors hjärnor, som kan få dem att tro på andliga varelser som då ses som gudar. Eller också ses det som magi eller trick. Dock inte när Muhammed utförde dem utan då blir det till mirakel. Precis som att Jesus kunde få fem bröd och två fiskar att räcka till 5 000 människor. Mirakel så klart!Inga kommentarer:

Skicka en kommentar