lördag 14 oktober 2023

I själarnas öde land

 Vilken tur att jag har skrivit min bok Innan glädjen infinner sig för där står allt jag behöver veta nu när många själar har gått vilse i världen och ännu en gång lever i det öde landet. Jag som hade hoppats att andra världskriget med alla offer skulle ha fått mänskligheten att begripa något mer. Eller alla andra krig efter detta.

Men ständigt dyker det upp nya galningar i världen som måste döda andra för att de tror på en religion som har fått dem att se ondska som godhet. Jag har skrivit så här på sidan 218 i min nya bok: "Mitt hjärta har blivit i stånd att anta alla former: det är en äng för gaseller och ett kloster för kristna munkar, och ett tempel för gudabilder och pilgrimernas Kaba och Koranen och borden för Torarullarna. Jag följer kärlekens religion: vilken väg än kärlekens kameler tar så är det min religion och min tro."

Nej det är inte mina ord utan ett citat av den sufiske mystikern Ibn ´Arabi, som uttryckte sig så på 1200-talet. Han hade begripit livets mening. Och det finns också i våra dagar människor som har gjort det. Men det är ytterst märkligt att den här jorden tydligen gör så att människor kan förbli onda. Det är den fria viljan som människor har. 

Jag är känslig så jag orkar inte ta del av allt hat som finns i världen just nu. Det skadar min själ för mycket. Det finns motkrafter för miljarder människor lever fredligt i denna värld och på vår jord. Många fler än som någonsin har levt här. Så kanske är det här det sista rycket av ondskan, allt kanske behöver rivas upp ännu en sista gång, så att människor äntligen ska begripa det som denne mystiker insåg redan på 1200-talet. 

PS. T.S. Eliot skrev The Waste Land Det öde landet. Den publicerades 1922. En dikt som anspelar på första världskriget och handlar om nedbrutenhet och förlust. DS.

Det här är jag sex månader gammal. Jag tror alla barn föds med denna glädje för de har kommit hit för att glädja världen. Men det tar lång tid innan de medvetet kan förmedla denna glädje som vuxna och en del går helt fel och tror att allt är andra människors fel.
 


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar