söndag 24 september 2017

Lögnen som samhällets språk

Jag skrev om att Nacka kommun nu måste köpa bostadsrätter för att ge till invandrare och i det uppmärksammade fallet var det en man som var gift med tre kvinnor och hade sexton barn. Då hoppade genast några fram och menade att jag desinformerade. Det gjorde jag naturligtvis inte, men det har ätit sig så in i en del människor, att så fort någon berättar något negativt om invandrare så är det helt enkelt lögn. Vi har blivit så rädda för sanningen att den måste döljas under tiodubbla svarta täcken, så att inte minsta ord kan smyga sig iväg och berättas. 

Jag tänkte vidare på detta nu när Björn Wiman på kulturen i DN är så upprörd över att president Trumps tidigare talesman Sean Spicer kom inåkande med en talarstol på Emmygalan i Hollywood och sade att detta var den mest sedda Emmy-galan i världen någonsin. En parodi på vad president Trump själv sade att hans installation besöktes av fler än när president Obama installerades. Lögn det också. Björn Wiman tycker att vi får absolut inte skratta åt detta. För om man gör det så vet man inte vilka skador lögnen kan åstadkomma i ett samhälle.

Jo det är det vi ser nu i Sverige genom att folket blir så upprört över något som har försiggått under decennier: att kommuner har köpt bostadsrätter till hemlösa. Det har folket inte vetat om eller sett som okej därför att det gällde människor som var utsatta i vårt eget samhälle. När nu de utifrån kommande hemlösa har fått en lag på sin sida, som säger att kommunerna måste skaffa dem boende så blir det som det blir. Klyftan mellan de som kommer nu och de som alltid har bott här blir stor. När dessutom ingen svensk stat kan göra något åt att andra länder har månggifte så blir det som det blir med detta också. Han fick ta hit alla fruarna. 

I min kommun är många nu också upprörda för i torsdags kväll rånades ett par gamla människor, 68 och 65 år gamla i sitt hem i Sollenkroka på Värmdö. De skadades och bands fast och tjuvarna stal allt de kom åt. Sonen till dem har efterlyst hjälp på facebook och uppgett deras signalement. De kommer inte från Sverige uppenbarligen utan förmodligen från de länder i östra Europa, som har rätt att i rörlighetens namn skicka sina invånare hit. Vad jag vet har aldrig något liknande hänt så långt ut på Värmdö, där det är mycket lugnt annars. Värmdö har dock 16 procent fler inbrott än vad landet i övrigt har. Så det gäller att se om hus och prylar.

Björn Wiman lever kvar i Tyskland på 30-40-talet och det finns det många som gör. Men problemet är inte den ideologi som levde då. Utan det handlar mer om att kriminella kan röra sig fritt över Europa och att en lag har tvingat kommuner att skaffa bostäder. I Nacka är de dessutom så snälla att de inte gör som i Skåne placerar nya män i gamla husvagnar. Nacka är snällare än Värmdö för här har byggts modulhus som barnfamiljer ska bebo. Dock ratar de dem. Så vill de inte ha det. Det är ingen lögn utan helt sant. Kanske drar de till Nacka istället. 
Modulhusen på Värmdö är fortfarande inte fullt ut bebodda.
Så här dåligt vill inte familjer bo på 32 kvadratmeter. Inga kommentarer:

Skicka en kommentar