söndag 10 september 2017

Vi står emot kaos

UPPDATERAT
I helgen inträffade tre dikeskörningar på Värmdö. Ett kaos utbröt bland annat för att rådjur fanns där. Ta det lugnt i trafiken. Droga inte och försök inte hinna ifatt färjan vid Stenslätten. Då går det bättre. Vi står alltid emot kaos. Vi försöker ständigt skapa en bättre värld för oss själva och andra. Det är detta vi har alla våra försvarsmekanismer till. Dels de yttre som ambulans, brandkår och polis och dels de inre som är att vi känner oss trygga.

Vårt samhälle är tydligt uppbyggt så att det ska fungera. Jag var nyss och handlade. På vägen korsade tre rådjur framför bilen. Men det var ingen fara. Jag körde sakta och rådjuren var unga och sprang fort. De hann över. Naturen och vi människor är dock inte alltid överens. Och ungdomen i Sverige mår mycket sämre än i andra europeiska länder. Andelen unga mellan 10-19 år, som får antidepressiva medel i Sverige, har fördubblats under de senaste tio åren. I andra EU-länder sjunker självmorden bland unga, men inte i Sverige.

Vi har kontakt med varandra genom vad som omtalas på olika nivåer i samhället. Och i Sverige är vi på väg neråt fortfarande i vårt kollektiva medvetande. Allt blir sämre. Vi lever inte längre i det samhälle, som fanns när jag var ung. Då när alla hörde till och arbetsförmedlingen var något man aldrig behövde gå till. När Sverige var en egen ö i det sönderslagna Europa, som hade genomlidit andra världskriget. Då vi hade det bättre än dem, men mycket sämre rent materiellt än i dag. 

Nu är vi rädda för hur det ska gå med världen och oss själva. Inte bara med Nordkorea och orkanen Irma. Vi vet alltför väl att detta är symptom på att världen är illa ute. Informationen om vad som pågår oroar oss alla. Vad står emot? Det borde vara att vi har utvecklats som människor och kan skärskåda vad som händer, men tyvärr finns inte detta riktigt hos oss. Vi är för påverkbara av omgivningen. Och ingen litar riktigt längre till de äldre som vet att livet är okej.

Men jag kan lugna er med att vi aldrig någonsin har haft det så bra i det här landet. Det finns ingen anledning till oro. Det enda vi behöver oroa oss för är som vanligt rädslan själv. Det sade redan president Franklin D Roosevelt 1933: The only thing we have to fear is fear itself. Med det menade han att fruktan förlamar och får människor att handla irrationellt. Och många ungdomar i Sverige faller i dag offer för denna förlamande rädsla. Det är en rädsla för att leva i värsta fall. Många ungdomar tror att de måste vara perfekta och medierna motsäger inte det utan ser samhället som en pyramid. Men inget samhälle är perfekt. Och inga medborgare heller. 
16.9.2017
Elledningen ligger fortfarande på backen och grannen måste köra över den för att komma ut och in på sin tomt. Vi får väl se hur länge den håller, för det verkar som om Vattenfall inte lagar förrän den är helt av. Trafikverket har varit här och sett över kamerorna längs 274:an så det kan bli dyrt att köra för fort. Se upp!


Polisen visar att de finns och har varit här.
Brandkåren också.
Foto Ann Helena Rudberg

En av de bilar som körde i diket i går
på Värmdö.
Den ligger kvar och elledningen ligger
på backen.
Får se hur lång tid det tar att ordna.
Ett symptom på
 hur samhället mår.


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar