tisdag 19 september 2017

Nacka kommun tvingas köpa bostadsrätter

UPPDATERAT
Att som Nacka kommun har gjort köpt bostadsrätter för att hysa in nytillkomna svenskar är inte ovanligt. I Vallentuna, Täby och Danderyd har detsamma gjorts för regeringen har infört en tvingande lag som betyder att kommuner är tvunga att ta emot ett visst antal av de flyende från andra länder. Malmö, Helsingborg,  Vellinge, Kiruna, Lidingö och Sollentuna är andra kommuner, som har köpt bostadsrätter till sina kommuninvånare. Det betyder inte att de inflyttade får lägenheten, som en del tror. Den är kommunens och de bor enbart inneboende där. Bostadsrättsföreningen kan inte neka en kommun att köpa eller äga en bostadsrätt. 

Det här är naturligtvis ett dilemma för de grannar som bor där, för i en bostadsrätt bor medlemmarna för att de vill ha mer kontroll över sitt boende och de boende delar på sysslor som föreningen behöver. Men så här har det fungerat under lång tid i landet att kommuner har köpt in lägenheter för att ha till behövande i kommunen. Så ser det ut när det inte finns kommunala bolag som bygger och äger tillräckligt många hyreslägenheter längre.

Fallet nu i Nacka där en nyanländ syrier med tre fruar och sexton barn har fått bo i tre inköpta lägenheter har väckt ont blod hos många, men det är en följd av politiken på regeringsnivå. Om någon är missnöjd med att inte deras egna ungdomar kan flytta hemifrån så hjälper det knappast att byta regering heller, så länge som alla politiker är överens om att kommuner måste ta hand om de nytillkomna svenskarna. Här är TV4:as inslag om denna händelse. Att mannen är polygamist kan inte svenska staten heller göra något åt eftersom han blev det i sitt hemland. Den 57-årige syriern bor tillsammans med en fru och sju barn. Bostadsrätterna kostade 14 miljoner kronor i inköp. 
21:52
Nu vill migrationsministern utreda månggifte. Skatteverket ska se över de 300 fall av månggifte som finns i Sverige och utifrån dessa fakta ska regeringen sedan gå vidare och titta på om det finns anledning att ändra lagen.
20.9.2017
Här skriver Expressen om den katastrofala bristen på plan hos kommuner och stat när det gäller att skaffa bostad till alla nya invandrade. Att köpa bostadsrätter i stor skala är en usel lösning, men tyvärr finns det bara sådana kvar. 
12:21
Två av kvinnorna som är gifta med mannen i Saltsjöbaden har inte rätt att stanna här. Däremot har barnen det. De har sin pappa här. Det konstaterade Migrationsöverdomstolen sedan Migrationsverket hade gett dem rätt att stanna. Att motverka månggifte är viktigare enligt EU för månggifte strider mot de grundläggande principerna i Europa. Detta avslag kom i början av året. Varför bor de då i Saltsjöbaden? Jo det är bara för dem att lämna in en ny ansökan eftersom de hör ihop med barnen. Familjen har rätt till uppskattningsvis 100 000 sammanlagt i sociala bidrag i månaden.
26.9.2017
Enligt försäkringskassans beräkningar har familjen nu rätt till nästan 95 000 kronor i bidrag i månaden. Och de har rätt till kring 980 000 per år när de går över till kommunens omsorg om två år. Allt skattefritt förstås eftersom det är bidrag. 
27.9.2017
Enligt Migrationsverket hade denne 57-åring bott i Saudiarabien och också arbetat där. Han besökte Saudiarabien senast 2014 strax innan han återvände till sin by i Syrien och sedan flydde till Sverige. Saudiarabien hjälper inte grannländernas flyktingar i någon större utsträckning. Men i Sverige fick mannen uppehållstillstånd till och med i år. Dock inte flyktingstatus, men alla från Syrien fick stanna enligt generellt flyktingstatus för alla syrier. Att mannen har gjort flera pilgrimsresor till Saudiarabien och att han har flera fruar kan tyda på att han är en högt uppsatt religiös ledare. Stora delar av Syrien är nu inte längre krigsområde, men alla därifrån betraktas fortfarande som skyddsbehövande av Migrationsverket.
8.4.2018
Polygamisten har flyttat från Nacka till Markaryd där han har släktingar. Nacka kommun kunde inte låta familjerna bo kvar eftersom det är två år sedan de anlände dit. Lagen tvingar kommuner att ta emot nyanlända under två år. Men sedan ska de klara sig själva. Dock gör nog inte polygamisten eller hans fruar detta. 
Så här fint får nytillkomna svenskar bo i Sverige.
Det här är en annan lägenhet som är till salu
i brf Ljuskärrsberget i Saltsjöbaden
 där den 57-årige polygamisten bor.


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar