tisdag 5 september 2017

Polischefen Dan Eliasson tycker inte längre synd om gärningsmän

UPPDATERAT
Nu uttalar sig rikspolischefen Dan Eliasson i skarpa ordalag apropå att polisen Ted Eriksson blev knivhuggen i nacken av en som det verkar "17-årig pojke", fast han tydligen har sagt till socialtjänsten att han är 25 år gammal, och han har tolkbehov på dari, som är ett språk i Afghanistan. Det var i januari 2016 som rikspolischefen Dan Eliasson tyckte synd om den 15-årige (som senare visade sig vara äldre) somaliske mördaren på ett asylboende. När han knivhögg den anställda Alexandra Mezher. Då var det mördaren som var "en enskild ung kille, vad har den personen varit med om, trauma, hur orättvist livet är i många delar av världen". Det satt rikspolischefen och sade i Gomorron-TV. 

Tydligen har rikspolischefen nyktrat till en smula sedan dess och kräver nu att det går fortare än någonsin att ordna så att polisen har det tryggt och säkert när de arbetar. Han säger att han blir "oerhört upprörd" när poliser blir utsatta för brott och övergrepp. För bara ett och ett halvt år sedan var det tydligen väldigt farligt att uttrycka detsamma när en kvinna anställd på ett asylboende blev mördad. Men nu hotas den verksamhet som rikspolischefen har ansvaret för. Så långt måste det gå innan denne rikspolischef reagerar. Polisen har länge varit utsatt för hot och våld, men kanske slipper vi få en polis mördad. Vi får se.

En hundförare vid polisen var nära att bli dödad för någon vecka sedan när någon kastade stenar från tionde våningen i vid Valla Torg i Årsta i Stockholm. En person lokaliserades av polisen i höghuset och greps. En knytnävsstor sten hade så när träffat en hundförare. Ingen bryr sig längre om ifall man skadar en polis, så hårdare tag behövs och också hårdare straff. En man är nu anhållen för detta mordförsök. 
6.9.2017
Många politiker kräver nu rikspolischefens avsked när det har framkommit att han har gett hemliga uppgifter till ett privat företag. Svårt det där tydligen med sekretess. Polischefen har låtit företaget ta del av polisers och familjers adresser, deras scheman och deras meriter. Alla sådana uppgifter ska vara krypterade och säkra, men det beslöt rikspolischefen Dan Eliasson att strunta i våren 2015 då han ville spara pengar och tid. Han hade inte rätt att göra så. Både kd:s och vänsterpartiets ledare tycker att detta är mycket allvarligt. Moderaterna, liberalerna och sverigedemokraterna kräver hans avgång och det är ett krismöte nu på morgonen med statssekreterare och polis.
20:35
Rikspolischefen säger nu att det visst var krypterat och helt tryggt så det går minsann inte att bli av med honom inte. Allt är säkert och ingen har skickat någon information till något privat företag. Jag kände det på mig att han tänkte sitta kvar. Däremot säger han att beslutet om detta inte är tillräckligt bra skrivet. Aj, aj, aj. Det är svårt med skrivna ord. Naturligtvis. Inga kommentarer:

Skicka en kommentar