torsdag 12 april 2018

Fritt fram för löje över Svenska Akademien

UPPDATERAT
Nu när alla hämningar har släppt så såg jag att min namne Denise Rudberg och Göran Greider satt i TV:n och uttalade sig i morse. Hörde inte vad de sade, men Camilla Läckberg håller på Sara Danius. Rätt! Båda är ju kvinnor och ingår i den kategorin. Medan Göran Greider varken gillar sverigedemokraterna eller Svenska Akademien. Han tycker de sjunker bägge. Har han tidigare sagt. Och han tycker att Katarina Frostenson ska avgå. Ingen sensation där. Vi som skriver ska tydligen uttala oss i frågan. Skicka gärna enkäten snälla Författarförbundet så får ni mitt svar. Sic! Kungen och Akademien får väl fixa det där själva! Gert Fylking ropar som vanligt Äntligen!

"Academiens Ledamöter äro förbundne och pliktige, at hos sig tyst och lönligit hålla thet missöde någon föreslagen träffa kunde, at efter erhållne fleste röster vid första omröstningen, åter vid then andra med svarta kulor uteslutas, eller ock, om sedan han af Academien vald blifvit, han ej nog lycklig är at vinna thes Beskyddares bifall. 

Beträdes Ledamot med något som emot heder och ära går, varde han för altid utesluten."

Här skrev jag tidigare om Svenska Akademien. Här är alla stadgarna. Om de inte är begripliga så beror det av att språket ständigt är i utveckling. Till skillnad då från människorna. Och här kan ni lyssna på Tage plus Hasse och Lindeman. 
20:16
Jo där rök Sara Danius. Det är Akademiens vilja och den måste hon rätta sig efter. Så klart. Också Katarina Frostenson lämnar. 
13.4.2018
Och Klas Östergren vill verkligen lämna Akademien och har formellt bett om att få lov att utträda. 
18.4.2018
Kungen ändrar stadgarna så att det ska vara möjligt att utträda. Och om en ledamot inte har deltagit i arbetet på ett par år ska den tvingas avgå. Bra kungen!
20.4.2018
Antecknar att Mona Sahlin deltog i upproret (!) utanför Börshuset där Svenska Akademien inte ens sammanträdde. Alla skulle ha knytblusar. 


Faksimil från facebook. 


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar