onsdag 4 april 2018

Så blev alla vita svenskar rasister

UPPDATERAT
Titeln på en bok som kom nyss är "Så blev vi alla rasister" och behandlar identitetspolitik, som inte fanns för fem år sedan. Jag visste inte vad det var så jag försökte förstå. Jo det handlar om att vi alla tillhör raser, grupper, kön i första hand och inte är individer och att alla med vit hudfärg är rasister och har varit detta i århundraden. Ute är individualismen där man räknar med att en person kan tillföra något till mänskligheten vilken hudfärg den än har. Oberoende av kön och grupp eller ras. Förespråkare för identitetspolitiken begriper inte att de skapar fler motsättningar mellan människor och större problem mellan grupper. 

Detta kommer som vanligt (höll jag på att säga) från USA, som inte kan jämföras med Sverige. Vi har inte haft slavar i Sverige och där borta är demokraterna nu så förknippade med identitetspolitik att det kan ha gjort att många vita har gått till republikanerna, för att de inte känner igen sig i beskrivningen av dem själva. Människor med andra hudfärger än vita har gemensamma intressen för de är strukturellt förtryckta, säger denna identitetspolitik. Ungefär detsamma hävdar feministrörelsen att det finns ett världsomspännande strukturellt förtryck mot kvinnor från alla män, så svenskar är som talibaner. Ingen skillnad alls.

Den här synen på människor är naturligtvis galen. Det är en marxistisk ideologi i grunden, men där klasser har bytts mot raser. Klasskampen är död, leve rasismen, skulle man kunna hårddra detta. Jag hittade en intervju med Frank Baude, hårdför ledare för kpml(r) förr i tiden, numera kommunisterna. Han tycker detta är nys. Det handlar fortfarande om klasser för honom. Således är grunden ekonomi. Men detta nya påfund att ras, kön och andra grupptillhörigheter som har med kroppen att göra, är överordnade beror av att de flesta människor i Sverige tillhör en medelklass. Det fungerar inte längre så bra att tala om den fattiga arbetarklassen, men att just vita har det bra beror av deras medfödda egenskaper som vit hud. Enligt denna nya lära.

Personligen när jag tänker efter är kulturell tillhörighet, utbildning och mitt yrke viktigare än att jag är en kvinna med vit hudfärg. Detta blir ju ett slags omvänd rasbiologi från förra århundradet istället för att se människor som personer med olika egenskaper och bakgrunder. Och eftersom de vita människorna är i underläge i världen, när det gäller antal, så blir det ett slags omvänd galen politik mot en vit minoritet, som ska beskyllas för allt ont i denna värld. Blamegame. Jag och mina förfäder har jobbat oss till det jag och andra släktingar har i Sverige och det har tagit vårt land och dessa generationer ett sekel (eller mer) att åstadkomma den vändningen från absolut fattigdom till ett mer utbrett välstånd. Arbete befordrar välstånd och vi har inte haft något förstörande krig på mer än 200 år. Också en faktor.

Det nya ordet "rasifiering" som används flitigt i Sverige nu var tidigare ett akademiskt teoretiskt begrepp, som tillskrev personer vissa egenskaper och förväntningar utifrån deras hudfärg. Nu har det blivit ett politiskt slagord. Att säga "rasifierad" innebär att en person med viss hudfärg har vissa egenskaper. Sakine Madon skriver om detta att hon skulle vara bra representerad politiskt i Sverige, enligt rasifieringen, av Mehmet Kaplan (tidigare bostadsminister som fick gå) för att de kommer från samma land och har liknande utseende. Sakine Madon gillar inte den beskrivningen. Så klart. 

Begreppet "dra alla över samma kam" dyker upp i mitt huvud medan jag skriver. Vi är således inte människor med olika erfarenheter och personligheter, som vi kan bidra med i samhället, utan de "rasifierade" är finare och bättre. Och mer förtryckta av oss andra. Vänsterpartiet vill skaffa statitisk över vilka raser människor i Sverige tillhör. Ta reda på vilken etnicitet och religion de har. De vill peka finger åt sådana som mig och säga: det har gått så bra för dig för att du är en vit kvinna och tillhör förtryckarna. Mot detta är den självklara invändningen att biologiskt sett finns det bara en människoras på jorden. Vi är utvecklade ur samma sort. Hur vi än ser ut nu. Ibland önskar jag att det kom hit lite andra raser (aliens) så skillnaden blev uppenbar även för de som röstade på vänsterpartiets kongress i februari i år. De ägnade sig åt en ny sorts rasism liknande den värsta högerfascismens.
15:23
Göran Greider försöker få in oss alla i samma kollektiv här. Han använder nyss avlidna Jerry Williams och Lill-Babs till detta. Usch! Dansa inte på deras gravar. Tack! De var individer med särskilt begåvningar och personligheter. Inte i första hand några kollektiva varelser. 

Alla människor tillhör
samma ras på jorden.
Det är vetenskapligt
och biologiskt fastställt.
Vilken färg de än har.
Faksimil från Google. 


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar