fredag 6 april 2018

Nästan 17 procent av pensionärerna riskerar fattigdom

Lena Hallengren (s) som är barn-, äldre- och jämställhetsminister har fokuserat för lite tycker hon på äldre i Sverige. Ja hon tillträdde ju den 8 mars så det är inte så märkligt. Nu skyller hon på Alliansen för att pensionärerna fortfarande betalar mer i skatt än löntagare. Det är bara att ändra på. I Ryssland betalar inte pensionärer skatt och kvinnor kan gå i pension när de är 55 år. För de anses vara ömtåligare än män. I Storbritannien, som vi gärna jämför oss med, betalar ingen skatt under en inkomst på 135 000 kronor. Pensionärer har gratis läkarvård och gratis medicin. De åker gratis buss och tunnelbana. I våra grannländer går utvecklingen mot att åtgärda fattigpensionärerna medan i Sverige blir de fler och fler.

Svenska kvinnor är inte några som ska särbehandlas utan sättas åt lika mycket som männen. Jag har berättat tidigare att i andra EU-länder behandlas kvinnor bättre. De får mer i pension och behöver inte jobba lika länge. Men i Sverige ska kvinnor ha dubbel- eller trippelarbeten och ta hand om barnen tills de är närmare 30 år. För de kan inte flytta hemifrån.

I Frankrike betalar pensionärer ingen skatt alls upp till 90 000 kronor per år. Sedan blir skatten fjorton procent upp till 250 000 kronor. På Malta betalar en pensionär från Sverige 15 procent i skatt. I Thailand betalar pensionärer från Sverige 20 procent i skatt. I Portugal kan svenska pensionärer slippa skatt, men varför ska vi behöva emigrera för att kunna leva? Samtidigt jobbar svenskar mer än andra i Europa. 

Vår jämställdhet gör att kvinnor också jobbar mycket mer, men belöningen för detta uteblir på gamla dar. Pengarna ges till andra istället. I snitt jobbar 62 procent av EU:s kvinnor medan i Sverige gör 77 procent detta. Men ändå får vi inga ordentliga pensioner. Det var 328 000 förra året som hamnade under gränsen för risk för fattigdom. Det är en högre andel än grannländerna och också än de flesta länder i EU.


Så här jobbar kvinnor (grönt) och män (rött) i Sverige
och i England.
Svenska kvinnor jobbar nästan
lika mycket som män.
Faksimil från EU-statistik. 
Inga kommentarer:

Skicka en kommentar