fredag 6 april 2018

Och där ramlar Svenska Akademien ihop

UPPDATERAT
Denna Svenska Akademi, som har instiftats av Gustav III har nu blivit av med tre medlemmar på samma dag. Peter Englund, Kjell Espmark och Klas Östergren lämnar nu denna berömda sammanslutning, som skakades av Arnault-skandalen senastEnligt ett brev som Peter Englund har skickat till Aftonbladet handlar avhoppen om hanteringen av den kris som uppstått inom institutionen, efter anklagelser kring sexuella trakasserier mot Jean-Claude Arnault, som är gift med Katarina Frostenson i Svenska Akademien. 

”När krisen över den s.k. Kulturprofilen inleddes i november förra året härskade från början något som verkade vara samsyn i Svenska Akademien. Med tiden har dock en växande spricka uppenbarat sig – Sara Danius åtgärder har i samband med detta utsatts för en växande intern kritik, en kritik jag själv finner både oberättigad och orättfärdig”, skriver Peter Englund i brevet. 

Denna kris är inte märklig utan helt naturlig eftersom Svenska Akademien setts som höjd över allt. Ingenting är så upplyft utan att där finns något underjordiskt. Ingen grupp är så ljus att där inte finns mörker. Enligt Sara Danius ska det nu bli möjligt för en ledamot att lämna Akademien. Det har varit stolar på livstid tills nu. Det måste dock finnas 12 ledamöter för att kunna välja in en medlem. Nu finns det 13, två avhopp till så dör Akademien sotdöden. 

Den som mäter sörjer
den som sörjer mäter, som om mätande höll fast
sorg är sorg, måttet är rågat, det kan bara välla över vattenskadarinte fatta-ingenfarameddet
ingen fara mer med något mer en flod
är på väg

det gör inget, det gör inget

dikt av Katarina Frostenson

18.02
Kjell Espmark säger att integriteten är det viktigaste i Svenska Akademien och nu när en del sätter vänskap och annat före denna integritet kan han inte längre vara kvar. De som hoppar av nu gör det för att det diskuterades i Akademien om Katarina Frostenson skulle uteslutas. De som lämnar tyckte att hon skulle uteslutas.
7.4.2018
Och nu är kungen informerad och har kallat till möte med Sara Danius och Svenska Akademien. Det ska han göra för han är Svenska Akademiens beskyddare. Denna institution kunde ha levt i skuggan av allt annat om det nu inte hade varit för Nobelpriset. Detta författarnas stora pris, som Katarina Frostensons man Jean-Claude Arnault också har läckt ett flertal gånger. Om jag hade varit Katarina Frostenson skulle jag ha slängt ut Arnault ur huset. 
13:32
Per Wästberg tycker också att Katarina Frostenson ska avgå. Hon har medfört att det har blivit skandal kring Akademien runt om i världen. Dock tänker han själv sitta kvar. Advokatbyrån som rett ut turerna kring Akademien har uppmanat Svenska Akademien att polisanmäla Arnaults kulturklubb Forum, efter att utredningen visat att Frostenson varit hälftenägare och därmed brutit mot institutionens jävsregler. Men en majoritet röstade för att inte polisanmäla. ”Advokatutredningen är skrämmande läsning. Oavsett vad en juridisk bedömning skulle leda till har Katarina Frostenson inte vårdat sig om Akademiens heder utan bidragit till en negativ publicitet världen runt. Enligt Nobelstiftelsens statistik överträffas den inte ens av Macchiarini-skandalen på Karolinska”, menar Per Wästberg.
10.4.2018
Och här ger sig Horace Engdahl in i diskussionen och klagar över vanvettet, som har brutit lös. Jo han bidrar själv till det eftersom han attackerar de som röstade om Katarina Frostenson och ville bli av med henne. Han menar att Sara Danius är den sämsta sekreteraren som någonsin har förekommit. Ja, ja ett tecken i tiden bara. Nu när samhället också rasar. 
11.4.2018
Nu känner kungen att det får vara nog och uttalar sig om Svenska Akademien: 
19.1.2019
Och så kom då Akademien till en uppgörelse med Katarina Frostenson. Hon får 12 875 kronor i månaden livet ut av Akademien och hon får bo kvar i Akademiens lägenhet samt ersätts för hyran. Englund och Espmark har återinträtt i Akademien medan Östergren inte gör det. Alla är glada över att det inte blev en rättslig process angående sekretessbrott så att den smutsiga byken fick tvättas ännu mer offentligt. Denna sorgliga historia hoppas alla att den kan läggas till handlingarna nu. 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar