fredag 13 april 2018

Kristina Lugn blir utfattig

UPPDATERAT
När Kristina Lugn inte längre orkar jobba i Svenska Akademien kommer hon att bli utfattig. Hennes pension ligger kring 7 000 kronor. Hon fyller 70 år i år. Hon tjänar kring en en halv miljon per år och större delen av hennes inkomster kommer från Svenska Akademien, men bara så länge hon orkar delta i arbetet. Hon kan inte leva på dikter, säger hon, men ibland får hon en del pengar när hon säljer pjäser, annars är det skralt med inkomster. Hennes pension ligger fler tusen under hennes hyra. 

Detta är verklighet för hundratusentals pensionärer, att pensionen inte räcker, och Kristina Lugns exempel visar hur stort fallet blir för en del människor när de inte orkar jobba längre. Kristina Lugn bor i Gamla Stan i en av Akademiens lägenheter. En trea på 129 kvadratmeter. Ingen lyxvåning utan en ordinär lägenhet, säger Kristina Lugn. Huset köptes 2010 av Svenska Akademien. Det gäller att Kristina Lugn sparar av sina stora inkomster nu så att hon kan leva också efter jobbet i Svenska Akademien. Det ordnar sig säkert. Hon är ju priviligerad. Trots allt.
14.4.2018
Och här uttalar sig Kristina Lugn om situationen i Akademien. Hon menar att det är inte kvinnligt-manligt det handlar om. I botten ligger historien med Forum. Att Arnault har kunnat ha den här klubben tillsammans med sin fru Katarina Frostenson. Kristina Lugn är som sagt beroende av Akademien för sin levnad och vill att det ska vara möjligt att sköta arbetet. Hon svarar nej och ja på frågan om hon tror att avhopparna kommer tillbaka. 
16.4.2018
Här konstaterar Kristina Lugn att kulturministern gjorde ett "allvarligt tjänstefel" när hon lade sig i Akademiens arbete och klädde sig i knyblus. Jovisst är det så. Alice Bah Kuhnke har inte lyckats så bra med sitt uppdrag. Kristina Lugn menar att ministern driver en "opinionsbildande kampanj" också mot Lugn själv. Hon beskriver detta som mobbning.
Här bor Kristina Lugn.
Faksimil från Google. 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar