tisdag 11 september 2018

Stefan Löfven siktar mot DÖ nummer två

Jodå det går att räkna, men inte röster i Sverige. Det visade sig plötsligt på måndagkvällen att det står 144-142 till regeringen och mellan de båda blocken. Det var ett valdistrikt i Västra Götaland som hade skickat in fel siffror. Det var sverigedemokraterna som gick framåt istället för centern. Så då tycker regeringen att de har vunnit fast folket röstade mer på sverigedemokraterna och det betyder att Stefan Löfven sitter ännu fastare som statsminister. Precis som det har gjorts i Tyskland där Angela Merkel till varje pris ville sitta kvar hon också. Då tog det månader (från september förra året till mars i år) att få till en ny regering. Där blev det till sist så att socialdemokraterna samarbetade med kristdemokraterna. Otänkbart i Sverige förstås. 

Stefan Löfven siktar helt klart på ett DÖ nummer två, att hålla sverigedemokraterna utanför allt och istället gå ihop med de partier som vill. Särskilt centern och liberalerna är i åtanke. Anders Ygeman på socialdemokraternas presskonferens i går såg ut som han var dödssjuk och talade med mycket tyst röst och var oerhört tillbakadragen. Vi får hoppas att han inte var tvingad att framträda så. Men valet är inte riktigt över ännu för alla röster från utlandet är inte med. Vi får ser hur det går i morgon eller på fredag.

Naturligtvis kommer sverigedemokraterna ändå att få inflytande i riksdagen även om de inte sitter i regeringen. De är tredje största parti och kan inte hållas utanför allt arbete i en riksdag. Det är mycket olyckligt att kring 18 procent av de röstande anses som onämnbara i det politiska arbetet hos vänstern. Men så ser det ut. Splittringen i Sverige har gett ett absolut avtryck i valresultatet. Ännu är mycket oklart och ett land klarar sig uppenbarligen utan regering i månader. Men så lång tid ska det väl inte behöva ta i Sverige. Här har riksdagens talman i uppdrag att föreslå regering om fjorton dagar då riksdagen inleder sitt arbete.
Sverigedemokraterna gick framåt i går för
ett valdistrikt hade skickat in fel röster.
Då får socialdemokraterna
och det röd-gröna blocket
ett mandat till. 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar