onsdag 22 april 2015

Bli terrorist vi lägger oss inte i

Så kan man sammanfatta Uppdrag Gransknings program i kväll, där Sven-Johan Dahlstrand, som jobbar mot våldsbejakande extremism i Göteborg inte kan lägga sig i vad enskilda medborgare gör. De har sitt val att göra och ifall de vill åka och strida för IS är det deras ensak. Han jämför detta att bli terrorist i vår tid med att strida för Finland eller Spanien på 30-40-talet. 

Det där är argument från yttersta vänstern och dessa höll inte riktigt upptäckte Sven-Johan Dahlstrand som skulle vara ledande i sina åsikter mot våldsbejakande extremism i Göteborg. Han ursäktade sig med att han inte kunde ta avstånd för hela Göteborgs räkning. Så kan en tjänsteman gömma sig bakom feghet. Det går inte att jämföra terror med befrielsekrig, men det gjordes och görs när det gäller krigandet i Mellanöstern. Även av svenskar, som har tagit till sig yttersta vänsterns argument.

Sven-Johan Dahlstrand är 34 år och ledare mot
våldsbejakande extremism i Göteborg

Här kan man i dag läsa om varför fem kusiner reste från Göteborg och anslöt sig till kriget i dessa trakter. De såg på internet hur kvinnor och barn dödades och ville göra en insats kan man kort säga. De levde alla i Göteborgs förorter och blev terrorister i kriget. Men i Sverige finns ingen lag, som förbjuder unga män att åka till dessa trakter och döda eller dödas. Tre av dessa är döda, en fortsätter kriga och en är tillbaka i Göteborg med skador och har försökt att ta sig dit igen. Här skrev jag tidigare om "Josef" och hans föreställningar om krig och paradis. I dag skriver Expressen ut de riktiga namnen på dessa män. 

De här männen är inte särskilt intresserade av religion i skolan, men naturligtvis känslomässigt outvecklade och de kan inte stå emot propaganda, som har att göra med deras rötter. De är omogna unga män, därför att samhället runt dem är detta och vi lever i ett demokratiskt samhälle, som inte riktigt ännu kan ta avstånd från terror. De får intellektuellt en hög utbildning, men har inte något att sätta emot religiös eller politisk indoktrinering. Arbetet pågår med att kriminalisera resor till terrorgrupper. Kanske får Sverige en lag mot detta redan i år. Omkring 40 män från Sverige har stupat i striderna hitintills. 

Uppdrag Granskning sänds i kväll i SVT1 klockan 20.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar