fredag 10 april 2015

Fågelmassaker på Österlen

Naturligtvis är det dumt och förbjudet att fälla eller beskära träd under fåglars häckningsperiod. Men detta gjordes nu på Österlen. Simrishamns kommun kommer att polisanmälas för djurplågeri och hot med motorsåg. De som kapade trädens kronor hade fått höra att det var okej före 15 april om det inte fanns bon i träden. Men det gjorde det. Och enligt vittnen så hotades de som såg på med motorsåg. Äggen läggs vanligen mellan 1-15 april. 

Det blev rena fågelmassakern. Ungarna ramlade ned på marken och dog. Ägg krossades. Det var råkungar, som strök med och de är inte direkt några älskade fåglar. De finns i något hundratusental i Skåne och den milda vintern har gjort att de har lagt ägg tidigt. Nu blir det Simrishamns kommun, som får bakläxa.

Råkor är glada i nysådda åkrar och brukar länsa dem, därför är de inte så populära bland bönder. De anses vara skadefåglar. De är mycket sociala och bygger bon i kolonier så det fanns kring 15-20 bon i lindarna som beskars. Många ungar skjuts av varje år, för att hålla kolonin nere. Ung råka är en delikatess, som skjuts av i maj månad, när de har kommit ur sina bon. Men annars är alla häckande fåglar fridlysta.


Fåglar är fridslysta under häckning.
Men råkungarna fick inte leva. 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar