måndag 27 april 2015

EU-migranterna kvar

UPPDATERAT
De får bo på ödetomten i Malmö. Fast de skulle avhysas i dag. Beslutet från kommunens sida är överklagat till länsstyrelsen och då får de bo kvar. Detta på grund av en juridisk fint från Centrum för sociala rättigheter, som är en förening som består av jurister och juridikstudenter. Föreningen jobbar för att ta till vara alla jordens människors rättigheter i Sverige. Spelar ingen roll om de är här olagligt eller inte. Juridikstudenten Fredrik Batzler ser allvarligt på att kommunen försöker kringgå besittningsrätten genom att ta till miljöbalken. Han företräder Centrum för sociala rättigheter. 

Lägret är naturligtvis olagligt. Det finns ingen besittningsrätt eftersom lägret inte har något avtal med markägaren. Men med hjälp av juridik kan man hålla liv i detta ett tag till. Malmö stad måste invänta besked från länsstyrelsen, säger de. Beskedet från länsstyrelsen brukar i normalfallet ta ett halvår. Kanske mer när det är ett nytt ärende. Dessa migranter har därmed rätt att bo under tiden på en tomt, där inte andra har det trots att det var på grund sanitära olägenheter som migranterna skulle avhysas. I Stockholm tog det en vecka att få bort 121 ton sopor, när lägret i Högdalen revs förra våren. Det kostade en halv miljon kronor. Men problemet flyttas runt eftersom nya läger uppkommer. Romerna på Industrigatan var lättade och glada i morse.

Här skrev jag tidigare om detta. 

13:55
I Västerås kräver vänsterpartiet att tiggarna tas om hand. Kommunen måste göra detta. Tiggarna har inte längre tillgång till något härbärge efter sista april. I Eskilstuna drar den kommunala ledningen i nödbromsen: moderaterna, socialdemokraterna och centern vill inte hjälpa romer med kommunala skattepengar. Det tycker Yuri Silva från miljöpartiet är fel. Folkpartiet har angripit regeringen för att den för fel politik. Sverige ska hjälpa tiggarna i deras hembyar, inte här. Barnen ska inte få gå i skolan här för då kommer det fler barn hit, som far illa. Åsa Regnér, som är ansvarig minister och socialdemokrat, menar att regeringen gör just detta: vill hjälpa Rumänien på hemmaplan, men landet ska inte få bistånd från Sverige, utan använda EU-medel.
23.9.2015
Och Industrigatan i Malmö är ingens bord. Människor får inte bo där, men kan inte avhysas av kronofogden om de inte allihop identifieras och polisen vill inte hjälpa till med detta. Så allt bara går runt, runt och ingen hjälp finns att få. Kring 400 personer bor där i kåkstaden. Och den stackars kommunjuristen klarar inte heller av det. Hon är bara en tjänsteman. Nu behöver hon hjälp uppifrån och det lär hon knappast få. Så länge viljan inte finns att lösa detta så får migranterna bo kvar. Mycket märkligt.

En katt som väntar på råttfångsten. Detta är en del av ödetomten i Malmö och sopberget där. 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar