lördag 25 april 2015

Ilias Ciurar 15 år och tiggare

Den här unge tiggaren skriver en debattartikel i dag i DN. Han skriver att skolan är viktig, att vi borde låta barn från husvagnar gå i skolan. I byn i Rumänien där han bor har han gått fyra år i skolan. Sedan blev han tvungen att åka till nästa stad. Uppenbarligen fick han ändå gå där. Han har börjat gymnasiet, men sedan hade inte föräldrarna råd med bussen. Så han fick sluta och fick inte komma tillbaka månaden efter till skolan. Han hade varit borta för mycket.

Han sitter där i Skellefteå och tigger, men mår inte bra av det. Han tycker att det vore bättre om han fick gå i skola i Sverige. Artikeln som han har fått hjälp att skriva väcker naturligtvis många tankar. Det är ansvaret för honom, som har brustit på många nivåer. Först i den lilla kretsen, hos föräldrarna, i familjen, sedan hos släkten runt honom, hos klanen och så hos samhället, byn där han bodde efter detta i staden och så hos landet Rumänien. Om det nu är sant som han säger. Min mamma fick sluta skolan efter sjätte klass och börja jobba. Så var det då i Sverige. Hon var tvungen att försörja sig själv från 15 års ålder.

Föreningen SAMS (Se alla människor i Skellefteå) försöker hjälpa romer. De som blir avhysta för att de inte får stå med sina husvagnar var som helst. Problemen är desamma över hela Sverige och beror av den fria rörligheten inom EU. Det går inte att stoppa människor från att komma hit. Det går inte att hindra dem från att tigga. Om han ska få gå i skolan här beror på vad kommunen tycker. Det finns inga enkla lösningar. Problemet är Rumänien i första hand, som inte borde ha fått gå med i EU, utan att EU hade ställt stora krav på att de tog hand om sina medborgare. Landet har varit medlem sedan 2007.

Enskilda människor, barn som Ilias, kommer i kläm för att ingen egentligen bryr sig. Och åtgärder behövs på många nivåer. Men naturligtvis vore det bättre om han fick ett land som brydde sig. Han borde inte få sitta här på gatan och tigga. Det är inte människovärdigt. Har aldrig varit det. Vi får inte veta något om honom alls. Inte varför han är här eller ifall släkten är med honom, men det måste den väl vara? Artikeln är ett ytterst litet utsnitt ur hans verklighet och säger egentligen inte någonting alls. Det blir ännu ett inslag med socialporr om fattigdom, som någon välmenande kvinna har hjälpt honom att få publicerad. Hon har också hjälpt honom med kläder och pengar.

Han skriver att det inte är roligt i skolan i Rumänien för romerna får skulden för allt. De blir tystade av lärarna för de anses ändå inte begripa något. Och Rumänien har inget emot att exportera sin befolkning. Landet vill helt enkelt inte ta hand om alla sina medborgare. De förtrycker dem så att de lämnar. EU-bidraget till Rumänien var 2014 5,561 miljarder euro. Detta bidrag var drygt fyra procent av landet BNP. Avgiften till EU uppgick till 1,369 miljarder euro, vilket var 0,99 procent av Rumäniens BNP. Befolkningen har sjunkit i Rumänien från 21,6 miljoner år 2002 till 19,9 miljoner år 2013. Ska resten av Europa ta hand om detta lands icke önskvärda befolkning?

Här har jag hittat någon med samma släktnamn Ciurar på facebook. Uppenbarligen går det att få jobb också i Rumänien för romer. Den här mannen är ensamstående och har en dotter.   3 kommentarer:

  1. Är det inte förbud med barn som tigger?

   SvaraRadera
  2. Klart att barn får tigga. Inte svenska barn naturligtvis, då ingriper socialen, men alla andra barn jorden över får åka till Sverige och tigga. Det är upp till föräldrarna om de vill utnyttja barnen. Som jag skriver där uppe så var min mamma tvungen att försörja sig från 15 års ålder, men hon fick förstås bo inneboende hos en syster till henne. Själv blev jag omhändertagen av min mamma tills jag kunde försörja mig själv och bodde hemma tills min mamma dog och jag fick överta hennes hyreslägenhet, men numera ska alla människor vara likvärdiga och likställda. Att människor har samma människovärde betyder inte att de är likvärdiga och likställda i ekonomiskt hänseende, men så tycker många att det ska vara, bara de slipper betala. Det ska samhället göra. Detta diffusa icke påtagliga som har hur mycket resurser som helst. Tror vissa.

   SvaraRadera
  3. Här ser ni Ilias sittandes på Allstar och dricker bira och röker cigg, är han verkligen femton år, eller är det Allstar som gjort bort sig?
   https://www.facebook.com/photo.php?fbid=1438200389832861&set=p.1438200389832861&type=1

   SvaraRadera