söndag 12 april 2015

Ett nytt centrum mot rasism

Nu ska Göteborgs universitet bli det nya centrumet mot rasism. Det har funnits ett Centrum mot rasism sedan 2003, men detta centrum har inte varit knutet till något universitet. Detta startades som en paraplyorganisation med stöd från regeringen. Rasism har hittills oftast varit riktat mot andra folkgrupper än den vita. Det har knappast kunnat finnas rasism inom folkgrupper, islamofobi är något som riktas mot folkgrupper som omfattar islam, men kan inte finnas inom islamistiska folkgrupper, fast dessa mördar varandra på grund av olika trosinriktningar. Detta är kulturell rasism. 

Det enda exemplet som kulturminister Alice Bah Kuhnke nämner i sin artikel i Göteborgs-Posten är när högerextremister dödade John Hron, som var 14 år. Alla var vita. Så det var rasism inom en folkgrupp. Det går att läsa mellan raderna nu kanske att inriktningen får en annan framtoning eftersom det finns problem med att muslimer blir rekryterade till IS. Att ungdomar som är svenskar, men inte ordentligt integrerade, rekryteras av extremistorganisationer. Och det är i Göteborg som de mest extremistiska problemen finns.

Att knyta forskningen om rasism till ett universitet bör göra att det verkligen blir en neutral forskning om detta och inte partsinlagor. Sedan återstår att se hur detta utformas i praktiken. Det gamla Centrum mot rasism har uppmärksammats för att det har kritiserat glassen Nogger Black och tyckt att den har varit rasistisk. Det blev också bråk om den tårta, som styckades och åts och som föreställde en svart kvinna, som dessutom skrek när någon satte kniven i henne. Detta var ett konstverk, som en svart man Makode Linde hade gjort. 

Men rasism har med annat än glass och bakverk att göra och detta behöver lyftas till en högre och mer seriös nivå. Det gamla Centrum mot rasism, som fortfarande finns, är Mona Sahlins skapelse, men nu blir det således en forskning på universitetsnivå. Förhoppningsvis blir forskningen mer seriös och djuplodande än hitintills. Detta blir ett nationellt kunskapscentrum, som ska förhindra att människor rekryteras till rasistiska organisationer.

Den tårta som Makode Linde gjorde och som alla glatt skar i fast den skrek. 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar