söndag 19 april 2015

Fler än 200 000 räddade ur Medelhavet

UPPDATERAT
Några tusen har drunknat i Medelhavet, men fler än 200 000 togs sig över i båtar till Italien under 2014 från Afrika. Så oddsen för de som vågar resan är ganska goda. Ingenting kan stoppa denna ström verkar det som, fast nu har EU kallat till krismöte. Den senaste katastrofen med kanske 700 döda inträffade för att flyktingarna fick båten att slå runt när ett portugisiskt fartyg närmade sig vid midnatt. De sökte sig till den sidan där de såg ett skepp. 

Människorna flyr från Nordafrika för att skaffa sig ett bättre liv i Europa. Situationen är ohållbar och nu har EU:s inrikes- och utrikesministrar kallats till ett möte. Det finns mellan en halv miljon och en miljon migranter i Libyen, som väntar på att kunna ta sig över Medelhavet.
20.4.2015
Detta svåra flyktingproblem ska diskuteras nu i eftermiddag vid ett möte i EU, där utrikes- och justitieministrarna samlas. Blir det något resultat eller bara prat? De svenska kraven blir mer pengar till sjöräddning, hårdare tag mot flyktingsmugglare och bättre fördelning av flyktingmottagandet. Låter som gamla krav, men händer det något? I morse jämfördes detta med andra världskriget i den överdrivna debatten mellan unga kvinnor på SVT. Nej, detta är inte andra världskriget om igen, men naturligtvis en katastrof för alla som drabbas. 
10:27
Här berättar en man från Eritrea, som bor i Sverige, att han har betalt tusentals dollar för att få en släkting fri från kriminella ligor i Sudan. Nu är en annan släkting fast hos dem. Men pengarna tänker han inte betala denna gång. De flesta kommer nu från Eritrea över Medelhavet, sedan från Somalia och som tredje land från Syrien. Ska kriminella få bestämma var människor ska bo?

Här är första sidan på Times Malta med bilder på två kroppar.
Den ena vuxen och den andra en tvååring,
som har spolats upp på stranden vid Tripoli, Libyen.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar