söndag 5 april 2015

Tiggarna har påskledigt

UPPDATERAT
Så skönt att också dessa människor har råd att ta ledigt nu i dag påskdagen. Det duggar och är kring plus två grader då ska ingen behöva sitta utomhus och tigga. Självklart! Hoppas de har haft råd att åka hem till barnen. För de satt inte utanför lokala, närmaste butiken här ute på landet. 

Jag känner det lika obehagligt inför vuxna tiggare som jag har gjort tidigare i Indien när jag har varit där och fått en flock barn efter mig. Men de kunde jag åka ifrån. Här måste tiggarna lämna oss. Hur kan man vara god utan att ge till tiggare? I Västerås räknade journalister till trettioåtta stycken i stan och politikerna vet inte vad de ska göra. Ingen vågar vara elak och köra iväg dem. Ingen vågar förbjuda tiggeri. Inga handlingsplaner finns.

Jag skrev för drygt ett år sedan om hjältarna i Högdalen på SVT Opinion, för dessa tiggare visade med hela handen på problemet och de ljög friskt för att de inte vågade annat. Ett par sade då att det var första gången de var i Sverige fast de fanns på bild från året innan, men det visste de kanske inte. Då var de omkring 170 romer i Högdalen. I år är tiggarna kanske 5 000 i hela Sverige. 

Det har inte hänt något alls under detta dryga år, sedan jag skrev artikeln. Problemet är exakt detsamma. Ingen vågar göra något drastiskt och Rumänien säger att det inte finns någon diskriminering i landet, men varför kommer då tiggarna hit? I Uddevalla slogs de om platserna utanför en affär på långfredagen. De ska få bo på campingplats i Helsingborg för en billig penning och få mat plus kunna duscha under april. Svenska kyrkan och kommunen står för detta. Hela tiden nödlösningar.

De fanns dock inte utanför lokala Coop-butiken i dag. Hoppas som sagt att de har haft råd att åka hem och att de kan stanna över sommaren hemma åtminstone. Men fortfarande är det så att de tjänar mer på att åka hit och bo i parker eller på gatan. Sextio kronor per dag är en vanlig siffra de brukar säga att de får. Fast det är nog mer kan jag tänka. Jag skulle också ljuga om inkomsterna om jag var i deras kläder. Men tre av fyra svenskar säger att de inte ger något till tiggare.

Här skrev jag senast om romer som tigger.

15:31
Här skriver Bertil Torekull, grundare av Dagens Industri, numera inhoppare för mp i riksdagen om att tillfälligt stoppa invandringen och bara ta emot kvotflyktingar. Det gjorde Ingvar Carlsson (s) år 1989, i det sk Luciabeslutet. Det känns nödvändigt att göra det igen. Men hur stoppar man tiggare? Det går inte.
6.4.2015
I TV4:s Nyhetsmorgon framträdde nyss Aftonbladet och berättade om resan till Rumänien och tillbaka till Sverige, plus tiggarsamordnaren Martin Valfridsson, som jag skrev om tidigare här. De sade ingenting nytt, bara att det är synd om romerna i Rumänien och att det tar en stund att få till ett avtal med Rumänien. EU måste sätta mera press. Går inte att förbjuda tiggeri i Sverige. Inte att kriminalisera givande eller tiggarna. Fast hälften av svenska folket tycker så. 
Inga tiggare i dag påskdagen. I vanliga fall står det också blommor utanför.
Inte heller de var utanför i dag.

 Men i dag hade de inte råd att vara borta, på annandag påsk.
Den ena tiggerskan diskuterar med den andra. Sedan satte
hon sig längre bort. Hennes saker står bakom den första skylten.
Blommorna är ute också. 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar