torsdag 16 april 2015

Ge den första tiggaren en femma

Det är okej att ge den första tiggaren man möter en femma och sedan inte bry sig om de hundra man möter därefter. Det tycker professor Daniel Västfjäll, expert på kognitiv psykologi vid Linköpings universitet. Det blir kortslutning i våra huvuden när behovet aldrig upphör där ute på stan och det är naturligt. Vi har en inneboende godhet i oss, som gör att vi vill hjälpa andra, men när behovet av tiggarpengar aldrig upphör och vi själva får lida för vår givmildhet, så upphör mekanismen att fungera. Det är också naturligt. 

Vår egen självbevarelsedrift tar över. Detta sker när vi själva måste ta hand om våra närmaste och kära och inte kan ta hand om fler som säger sig behöva detta. Jag läste om en kvinna, som hade tiggt ihop till ett nytt hus, som hon kunde bygga hemma hos sig. Hon ville inte vara med på bild när Aftonbladet gjorde reportage om hur hemskt de hade det i Rumänien. Hennes grannar bodde i mera lådliknande bostäder. När en lägstalön i Rumänien är 1 200 kronor i månaden så är det naturligtvis lönsamt att få in ett par hundra kronor om dagen på tiggeri här i Sverige. En rumänsk speleman i Uppsala, som har varit här i sex år och försörjt sig på gatan, fick in 600 kronor en lördag när det var vackert väder, berättade han.

Allt handlar om ekonomi och vi har blivit det nya USA, det invandrarland, som finns i Europa som tar emot flest nya invånare. Migrationsverket ska göra av med 153 miljarder de nästkommande åren på att ta emot dessa. I år kostar det kring 17 miljarder. Det är enbart mottagandet av nya svenskar. Sedan tillkommer kostnader för staten och kommunerna. Staten betalar ut 9,4 miljarder till kommunerna i år för invandrare. Hela budgetutrymmet för nya reformer är i år kring 8 miljarder. Varje svensk (således också minsta barn) ger 70 kronor i veckan till bistånd åt andra länder. Det kanske räcker?


En nytagen bild på tiggaren utanför Willys i Mölnvik.
Detta centrum ligger kring 2,5 mil från Stockholm.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar