torsdag 23 juli 2015

Bedrägerier i vårt nya Sverige

UPPDATERAT
En 90-åring kvinna i Nacka blev utsatt för bedrägeriförsök i går. Någon som påstod sig vara rörmokare ville komma in i lägenheten för att fixa vattenledningarna. Men den gamla kvinnan släppte inte in mannen utan ringde istället polisen. Tji fick bedragaren. 

I Karlstad låtsades tjuven att hans hund hade sprungit in i lägenheten hos ett äldre par, när den stod öppen en stund. Det snälla paret hjälpte honom att leta efter hunden och under tiden försvann ett smyckeskrin i lägenheten.

Här skrev jag senast om brott mot äldre, som genomförs av ligor, som åker hit. En liga har rört sig från Halland och uppåt landet under den senaste veckan. De låtsas vara från ett fastighetsbolag medan en annan liga ofta försöker sälja något. Släpp aldrig in någon obekant i lägenheten är polisens råd. Be dem visa legitimation eller be om ett telefonnummer så det går att kolla upp dem. Ibland är de så förslagna att de ringer innan och säger att de är från kommunen eller hemtjänsten. Be att få ett telefonnummer att ringa upp då, för att kolla. Här är polisens nationella bedrägerisida på facebook. 

När det gäller bluffmejlen har de nu fått en sådan omfattning att också Telias äkta brev tas för bluff, när de per brev ber om kontonummer. Detta togs för bluff även av Telia själva. Inte så smart att skicka ut brev, som nästan ser ut som bluffmejl, när de vill betala tillbaka pengar till en kund. Mycket bättre att kreditera kunden på nästkommande faktura.
25.7.2015
Här är ännu en variant av tjuvar. De tar sig in genom att låtsas att de ska överlämna en vinst och stjäl istället mannens pengar. Efter att ha ringt och påstått att han ska få en vinst. I detta fall lämnade de kvar en värdelös matta. Släpp inte in någon ni inte känner! Inte ens om de påstår att de ska ge er något. Låt dem i så fall lämna det utanför dörren. 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar