fredag 10 juli 2015

Ligor gör seriebrott

Den 49-åriga kvinnan hade åkt fast i åtta länder och hade 34 olika identiteter när hon togs i Sverige och fick tre års fängelse. Hon kom från Rumänien och var ledare för ett gäng kriminella, som åkte runt och begick brott. Ligan var skyldig till 26 fall av bedrägeri och grov stöld på 21 orter i Sverige. Det fanns 17 kriminella i ligan och sju av dem kunde identifieras och sex dömdes i Alingsås tingsrätt.

Ligan hann begå brott på följande platser: Nacka, Huddinge, Nyköping, Jönköping, Norrköping, Falköping, Skövde, Strängnäs, Huskvarna, Ödeshög, Träslövsläge, Trollhättan, Stenungsund, Varberg, Halmstad, Vänersborg, Falkenberg, Kungsbacka, Ulricehamn, Alingsås och Helsingborg.

Den sjätte medlemmen i ligan dömdes förra december till ett år och tio månader. Han greps i Spanien. Då hade redan ledaren för denna liga hunnit bli fri och hade åkt till London, där hon återigen greps för nya brott. Men hon släpptes mot borgen och tog sig till Irland för ännu fler brott. Ligamedlemmarna erkände en del av brotten och förklarade att de hade åkt hit till Sverige för att begå brott.  

Majoriteten som blev brottsoffer var äldre kvinnor mellan 58 och 87 år. Ligan har gjort likadant varje gång: sneglat över axeln när kvinnan slog in sin kod i affären när hon handlade med kontokort. Sedan hade de utanför butiken frågat henne något eller hållit upp en karta och under tiden stulit hennes plånbok med kontokortet. Direkt har någon ligamedlem plockat ut så mycket kontanter som möjligt från kontot. Många av brotten filmades av kameror på plats och därför erkände ligamedlemmarna en del av brotten. Alla sex dömda är rumänska medborgare. Samtliga har dömts till utvisning ur Sverige på tio år.

Här skrev jag tidigare om ligorna från Östeuropa. Omkring 1 500 personer ägnar sig åt brott i dessa ligor. De flesta kommer från Litauen. På andra plats ligger Polen. Här är exempel på en litauisk liga.

En påse runt halsen närmast kroppen är bättre än handväska
för kontanter, körkort och kontokort

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar